U Eritreji zbog vjere uhićeno 150 kršćana

Eritrejska vlada uhitila je 150 kršćana u posljednja tri mjeseca, dok je od drugih kršćana pred sudom tražila da se "odreknu Krista".

4.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
30.08.2019 10:48

Eritrejska vlada uhitila je 150 kršćana u posljednja tri mjeseca, dok je od drugih kršćana pred sudom tražila da se "odreknu Krista", prenosi Vatican News.

Kršćani su uhićeni zbog svoje vjere, a prvih sedamdeset uhićeno je 23. lipnja u Kerenu. Gotovo dva mjeseca kasnije, 18. kolovoza, još 80 osoba uhićeno je u Godayefu i odvedeno u obližnju policijsku postaju.

Sedamdeset zatvorenika uhićenih u lipnju nalaze se u zatvoru u Ashuferi. Izraz "zatvor" odnosi se na niz podzemnih tunela koje su zatvorenici prisiljeni produžiti kopanjem. Također su uhićeni svi članovi Vjerske misije Kristove Crkve, posljednje crkve koja je bila otvorena u gradu Kerenu.

Osim što je 150 kršćana uhićeno zbog svoje vjere, drugi su pred sudom bili natjerani da se odreknu Krista. Tako je 16. kolovoza šest kršćanskih vladinih službenika izvedeno pred sud. Nakon što su su to odbili pušteni su na slobodu iščekujući presudu.

U međuvremenu je 21 katolička bolnica zatvorena. Svaka je nudila besplatnu zdravstvenu zaštitu za 170 tisuća ljudi godišnje. To je posljedica izglasanog zakona iz 1995. godine koji kaže da samo vlada može pružiti socijalnu pomoć i stoga upravljati zdravstvenim ustanovama. No čini se da vlada nije u mogućnosti to učiniti jer kontinuirano odgađaju obećane demokratske reforme. Do tada je sve veći broj bolesnih i umirućih jer nemaju odgovarajuću zdravstvenu skrb ili si to ne mogu priuštiti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!