U Nigeriji progoni kršćana uzeli maha, ovaj put otet biskup

Kršćanski biskup Joseph Masin, predsjednik mjesnog odjela Nigerijske udruge kršćana, otet je 28. svibnja na sjeveru Nigerije, ali je pušten dva dana nakon.

5.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ait.live
Objavljeno:
 
02.06.2020 18:15

Gotovo 48 sati trajala je otmica kršćanskog biskupa Josepha Masina kojega je 28. svibnja, u njegovoj kući na sjeveru Nigerije, otela skupina naoružanih ljudi. Biskup je predsjednik mjesnog odjela Nigerijske udruge kršćana, a oslobođen je 30. svibnja, prenosi Vatican News.

Ta je udruga, odmah nakon njegove otmice, zatražila hitnu intervenciju Vlade i snaga reda. Postojala je opasnost da je biskupa otela teroristička skupina Boko Haram koja je već u siječnju ubila jednog vjerskog vođu te udruge, jer kršćanska zajednica nije imala novaca za otkupninu.

Otmica biskupa Josepha Masina je samo posljednja u nizu otmica radi iznuđivanja za vjerske vođe te zemlje, a koje su se umnožile u posljednje dvije godine. U siječnju je od četiri katolička bogoslova koji su oteti, jedan ubijen, a tri su oslobođena. Sve se to odvija u nesigurnom ozračju za nigerijske kršćane koji su žrtve napada i ubojstava koje organiziraju islamistička skupina Boko Haram i pastiri Fulani. Ni pandemija koronavirusa nije zaustavila djelovanje islamističkih terorističkih skupina. U skladu s izvještajima nigerijskih medija, napadnuto je nekoliko sela, uništeno oko 90 kuća i jedna crkva.

Posljednji godišnji izvještaj organizacije 'Otvorena vrata' o progonu kršćana u svijetu, Nigeriju stavlja na 12. mjesto među zemljama koje najviše progone kršćane. Osim toga, posebno Povjerenstvo za vjersku slobodu u svijetu Američkog državnog tajništva, Nigeriju je u travnju stavilo na listu zemalja koje posebno zabrinjavaju.

Najnovije statistike govore o barem 6000 kršćana koji su 2015. godine ubijeni u toj zemlji. Taj je razlog nedavno potaknuo i Vijeće biskupskih konferencija Europske unije da zatraži intervenciju Europe i cijele međunarodne zajednice. Europski Parlament u siječnju je odobrio rezoluciju koja osuđuje terorističke napade koje organiziraju džihadističke skupine i strategiju 'vaša zemlja ili vaša krv' koju provode Fulani, borci pastiri, te izrazio žaljenje zbog diskriminacije kršćana u zemljama u kojima se primjenjuje islamski zakon.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!