U Njemačkoj godišnje 70 tisuća volonterskih mjesta za mlade i odrasle

Godišnje u Njemačkoj bude otvoreno oko 35 tisuća volonterskih mjesta za mlade, a isto toliko i za starije od 27 godina. Dakle ukupno 70 tisuća. Samo u ovoj volonterskoj godini u biskupiji Münster više je od 850 prijavljenih volontera. Takozvana volonterska dobrovoljna socijalna godina ("Freiwilliges Soziales Jahr", FSJ), namijenjena je mladima od 16. do napunjene 27. godine života.

tim2.jpg
Objavljeno:
 
18.09.2012 00:00

Godišnje u Njemačkoj bude otvoreno oko 35 tisuća volonterskih mjesta za mlade, a isto toliko i za starije od 27 godina. Dakle ukupno 70 tisuća. Samo u ovoj volonterskoj godini u biskupiji Münster više je od 850 prijavljenih volontera.

Takozvana volonterska dobrovoljna socijalna godina ("Freiwilliges Soziales Jahr", FSJ), namijenjena je mladima od 16. do napunjene 27. godine života. Može trajati najmanje 6 mjeseci, a najviše 18 mjeseci. Počinje svake godine 1. kolovoza ili 1. rujna. Za starije od 27 godina je to "Bundesfreiwilligendienst" (BFD). 

S volonterskom osobom se sklapa ugovor. Osoba dobiva mjesečni džeparac u visini od 336 eura, te se za nju uplaćuje mjesečni propisani doprinos za zdravstveno, mirovinsko i socijalno osiguranje. U nekim slučajevima osoba, ako je iz inozemstva ili nekog drugog grada, dobiva još besplatan stan i hranu.

Volonteri rade u socijalnim ustanovama kao npr. u pučkim kuhinjama, s beskućnicima, staračkim domovima, Caritasu, ali i na drugim mjestima. Primjerice ima onih koji ispomažu u Njemačkom Marijanskom Svetištu Tješiteljice žalosnih u Kevelaeru.

Izvor: Laudato/fp

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!