U svijetu danas postoji 48 Betlehema

Poznati stih iz božićne pjesme „Pristupite vjerni“ (Adeste fideles) sve poziva: "Dođite, dođite u Betlehem". Wikipedija navodi da u svijetu danas postoji 48 Betlehema. Ima ih na Bliskom istoku, u Americi, Africi i Europi. Naravno, ime nalazimo u raznim jezičnim varijantama, kao što su Belen, Belem, Bartlehiem, Betlejem ili Betlem.

betlehem3.jpg
Objavljeno:
 
14.12.2012 00:00

Poznati stih iz božićne pjesme „Pristupite vjerni“ (Adeste fideles) sve poziva: "Dođite, dođite u Betlehem". Prema Evanđelju, Betlehem je zemlja Judina, gradić koji nipošto nije "najmanji među kneževstvima Judinim". Wikipedija, međutim, navodi da u svijetu danas postoji 48 Betlehema. Ima ih na Bliskom istoku, u Americi, Africi i Europi. Naravno, ime nalazimo u raznim jezičnim varijantama, kao što su Belen, Belem, Bartlehiem, Betlejem ili Betlem.

Najveći broj Betlehema i Novih Betlehema broje Sjedinjene Države, ukupno 12 naselja. Najpoznatiji među njima je grad Betlehem u Pennsylvaniji. Sedmi po veličini grad u toj istočnoameričkoj saveznoj državi utemeljio je na Badnjak 1741. godine evangelički teolog i misionar grof Nikola Ludwig von Zinzendorf. Potomak jedne od najstarijih plemićkih obitelji u Donjoj Austriji na tadašnjoj zemlji Irokeza započeo je izgradnju grada u kojem će njemački doseljenici i Indijanci dugo mirno živjeti jedni uz druge.

Među 18 hispanskih Belena, kako se Betlehem naziva u zemljama španjolskog govornog područja, dominira grad Belen u Argentini. U malom gradu podno Anda leži hodočasničko svetište Nuestra Senora de Belen (Gospa Betlehemska).

U portugalskim govornim područjima postoji čak i jedna milijunska metropola nazvana Betlehem - to je Belem do Para. Taj glavni grad brazilske savezne države poznat je po tome što gradnja njihove goleme brane Belo Monte stalno puni naslovnice. Cjeloviti izvorni naziv mjesta bio je Santa Maria de Belem do Grao Para.

U Njemačkoj postoje dva sela koja se zovu Betlehem – jedno u Lengenwangu (Bavarska) i drugo u Pfullendorfu (Baden-Württemberg). Nizozemska ima tri Betlehema i jedan Bartlehiem, Južna Afrika jedan, Poljska jedan Betlejem te Češka jedno selo Betlem u okrugu Jicin. Posljednji, ali ne i najmanje važan, zaselak Betlehem nalazi se u Sloveniji, u neposrednoj blizini Bleda.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!