[VIDEO] Papa Franjo: 'Smrt je ta koja oživljuje život'

Papa Franjo videoporukom se obratio sudionicima IV. međunarodnog susreta mladih, održanom od 28. do 31. listopada u Meksiku, kojeg su organizirale obrazovne mreže 'Scholas Occurrentes' i 'World Ort'.

13.jpg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
02.11.2019 17:13

- Kultura koja zaboravlja smrt počinje umirati u sebi. Tko zaboravi smrt, već je počeo umirati - istaknuo je papa Franjo u videoporuci povodom IV. međunarodnog susreta mladih koji je u četvrtak završio u Mexico Cityju, a organizirale su ga obrazovne mreže 'Scholas Ocurrentes' i 'World Ort', piše Vatican News.

Sveti je Otac, među ostalim, kazao da se sa životom događa slično kao i s riječima koje se rađaju u tišini i u njoj završavaju, dopuštajući nam tako da osluhnemo njihovo značenje.

- Možda to zvuči pomalo paradoksalno, ali smrt je ta koja oživljuje život. Kraj nam omogućuje da napišemo priču, da naslikamo sliku, da se dvoje ljudi zagrli. Možda bismo trebali obratiti pažnju na svaku malu završnicu u svakodnevnom životu. Ne samo na završetak jedne priče, za koji nikad ne znamo kada će doći, već i na završetak svake riječi, svake tišine i svake stranice koja se napiše - istaknuo je Papa.

Nadodao je kako nas smrt podsjeća kako ne možemo sve biti i sve razumjeti.

- Ona je pljuska iluziji o našoj svemoći. Uči nas povezati se tijekom života s otajstvom. Uči nas kako oduvijek i zauvijek postoji netko tko nas podržava, prije i nakon završetka. Tri smrti ispunjaju naš život ispražnjavajući nas: smrt svakog trenutka, smrt ega i smrt svijeta koji uzmiče pred novim svijetom. Ako smrt nema zadnju riječ, to je zato što smo u životu naučili umirati za drugoga - kazao je Sveti Otac.

Na IV. međunarodnom susretu mladih sudjelovalo je više od 250 predstavnika iz 60 gradova diljem svijeta. Jedan od organizatora susreta je 'Scholas Occurrentes', međunarodna organizacija papinskoga prava koju je 2015. godine utemeljio papa Franjo. Prisutna je u 190 zemalja, s ukupno 500.000 škola i obrazovnih mreža svih vjerskih denominacija, a njezin je cilj kroz obrazovanje promicati kulturu susreta.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu