Victoria postala prva australska država koja je ozakonila eutanaziju

Katolička Crkva odlučno se bori protiv zakona o eutanaziji!

78.jpg
Autor
Darko Rapić/Laudato
Fotograf
staticflickr.com
Objavljeno:
 
19.06.2019 15:59

U australskoj državi Victoriji na jugu kontinenta od srijede, 19. lipnja 2019. godine dozvoljena je eutanazija bolesnicima terminalne faze.

Kontroverzni zakon usvojen je još 2017. godine, a tek je sada stupio u snagu. Time je zakon o eutanaziji 'prodro' na australski kontinent. 'Kriterij' za potpomognuto samoubojstvo terminalnih bolesnika jest punoljetnost, boravište u državi Victoriji te da im je ostalo manje od pola godine života ili godinu dana za oboljele od multiple skleroze i drugih neuromotoričkih bolesti.

- Ovaj zakon daje pacijentima dostojanstven izbor na kraju njihova života - izjavio je premijer Victorije Daniel Andrews te dodao da se ove godine očekuje dvadesetak slučajeva koji bi mogli iskoristiti novi zakon.

Katolička Crkva odlučno se bori protiv zakona o eutanaziji smatrajući ga (samo)ubojstvom. Nitko, naime, nema pravo oduzeti život drugoj osobi. Sam život Božji je dar kojeg čovjek može poštivati ili ne, ali ga ne može dodijeliti niti oduzeti.

Čovjek zadržava svoje dostojanstvo i u slučaju teške bolesti i patnje te ne postoji nijedna okolnost po kojoj bi se nečiji život smatrao nevrijednim za življenje. Napose, vjera u uskrsnuće ne dozvoljava da smrt bude predmet ni cilj slobodnog izbora jednog vjernika.

Pitanje patnje uvijek je aktualno pitanje. No, katolička duhovnost oduvijek je isticala da patnja, daleka od svakog mazohizma ili kulta patnje, u svjetlu Krista može dobiti smisao.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu