Za manje od mjesec dana papa Franjo će posjetiti Mozambik

'Mozambik je zemlja vrlo bogata prirodnim izvorima, te i zbog toga uvijek traje određeni sukob.'

mozambik.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/M.P.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
11.08.2019 09:58

Za manje od mjesec dana papa Franjo će otputovati u Mozambik, a nakon njega posjetit će Madagaskar i Mauricijus. Na tom će apostolskom putovanju biti od 4. do 10. rujna.
 
Mozambik se bori kako bi se oporavio od goleme štete, posljedica prolaska snažnih tropskih ciklona, a na političkom planu, nakon sporazuma koji su potpisali predsjednik Filipe Nyusi i vođa Nacionalnoga pokreta otpora Mozambika (MNR ili RENAMO) Ossufo Momade, nazire se novo razdoblje nakon više desetljeća građanskoga rata.
 
- Nadam se da će taj sporazum koji su potpisali doći do mjesta gdje doista ima sukoba. U pokrajini Capo Delgado bilo je vrlo ozbiljnoga nasilja, ljudi koji su izgubili život… Mozambik je zemlja vrlo bogata prirodnim izvorima, te i zbog toga uvijek traje određeni sukob – rekla je u razgovoru za radijsku postaju Vatican Media
 
sestra Rita Zaninelli, koja u toj zemlji živi desetak godina. Nakon što je dugo živjela na sjeveru, prije nekoliko se mjeseci, zbog ciklona, preselila u Beiru.
 
Što se tiče pripreme za Papin pohod, redovnica je rekla da su predstavnici Crkve svi u pokretu, a na razini zajednice, objasnila je, se svijest o tom posjetu. Izražavajući žalost zato što Papa neće doći i u Beiru, redovnica je rekla da se nada da će Sveti Otac ostaviti poruku nade, mira i pomirenja za one kojima su oni doista potrebni.
 
Na kraju je sestra Rita istaknula snagu mozambičkih žena, te napomenula da mnoge nemaju više muža, oca njihove djece.
 
- Ali, pred posljedicama razornih ciklona nastoje pronaći sva sredstva kako bi svojoj djeci dale kruh i dostojan život. Cijeli grad, općenito, pokazuje veliku sposobnost za reagiranje. Izdržava se, nastoji se obnavljati i ponovno krenuti – istaknula je sestra Rita.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu