Žepče, Sarajevo, Bugojno: Promocija filma „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“

„IN ODIUM FIDEI...“ u središtu Bosne i Hercegovine!

pozivnica_front.jpg
Autor
Laudato/K.A.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
21.04.2015 12:58

Nakon četverodnevnog pohoda krajem ožujka u južnom dijelu te zemlje, u Hercegovini, dokumentarni film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ svoj travanjski promotivni put započinje u središtu te zemlje u tri značajne sredine:

Žepče, srijeda, 22. travnja, Dom kulture, u 19,00 sati
Sarajevo, četvrtak, 23. travnja, Katolički školski centar sv. Josipa, u 19,00 sati
Bugojno, petak, 24. travnja, dvorana Hrvatskog doma u Bugojnu, u 19,00 sati

Prikazivanje filma u tim gradovima izraz je želje bosansko-hercegovačkih domaćina da se upoznaju sa stradanjem šezdeset i šest franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM 1945. g., od strane partizana/komunista. Kao dio jednog narodnog tijela i jedne zajednice Crkve u Hrvata, predstavljanjem filma žele izraziti vjerničku, bratsku i nacionalnu suosjećajnost prema toj velikoj žrtvi hrvatskog naroda i Katoličke Crkve.

U izrazu pijeteta prema tom smaknuću vrsne franjevačke duhovno-intelektualne zajednice, neminovno je istaknuti i veliko stradanje Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Vrhbosanske nadbiskupije u Drugom svjetskom ratu i poraću, koja je po broju svojih ubijenih redovnika/svećenika u vrhu stradanja Crkve u Hrvata.

Film će biti prigoda povezati hrvatski narod u zajedničkom osjećaju svoje pripadnosti jednom nacionalnom biću koje je u povijesti doživjelo veliko trpljenje, no usprkos različitoj teritorijalnoj i državnoj pripadnosti i povijesnim nedaćama, ne gasne zajedništvo jedinstva u istom vjerničkom i domoljubnom duhu.

„IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“, redateljice i scenaristice Nade Prkačin, u produkciji Laudata, u šezdeset minuta autentičnih iskaza svjedoka i dokaza iz arhiva prikazuje kontekst i način kako je tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću ubijeno šezdeset i šest hercegovačkih franjevaca, od kojih je više od polovice iz samostana na Širokom Brijegu. Za trideset i troje njih znaju se grobovi, dvadeset i četiri su pokopana u širokobriješkoj samostanskoj crkvi. Za posmrtnim ostacima ostalih još se traga.
 
Ove godine je 70. obljetnica toga stradanja, te se Laudato snimanjem i predstavljanjem filma angažirao u otkrivanju desetljećima zataškavane istine koja je u svom ne-spomenu i sustavnom falsificiranju od strane komunističkog režima, omalovažavala žrtvu mučenika i poruku koje taj čin, kao i posljedice koje je proizveo u nastojanju za brisanjem narodne memorije, ima za društvo u cjelini.
 
Na promocijama filma prisutnima će se prigodnom rječju obratiti producentica filma Ksenija Abramović, redateljica Prkačin te predstavnici domaćina gdje se film prikazuje.

Laudato vas poziva - upoznajte plemenitost svojih duhovnih pastira, učitelja i predaka! Dođite u Žepče, Sarajevo i Bugojno na predstavljanje filma „IN ODIUM FIDEI...“!

pobijeni.info
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu