Posljednje riječi pape Ivana Pavla II.

Toga 2. travnja 2005. godine u 21:37 stotine tisuća vjernika na Trgu svetoga Petra zastalo je u nevjerici: umro je papa Ivan Pavao Drugi!

pope-537298_1920.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
02.04.2024 09:48

 

Iako star, bolestan i onemoćao, 264. nasljednik apostola Petra, papa Ivan Pavao II., do posljednjeg trenutka zračio je neobičnom toplinom i duhovnom karizmom koji su snažno djelovali preko suvremenih elektronskih medija šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima svijeta. Zato je i smatran jednim od velikih državnika 20. stoljeća i duhovnim aktivistom planetarnog utjecaja.

Karol Jozef Wojtyla rodio se u Wadowicama, na jugu Poljske. Kad se iz Vatikana u listopadu 1978. digao bijeli dim, svi su bili iznenađeni. Nakon gotovo 500 godina prvi je put izabran papa netalijan, prvi papa iz jednog slavenskog naroda, krakovski nadbiskup Wojtyla. Imao je samo 58 godina i tako je postao najmlađi papa u povijesti.

''Ne bojte se'', uzviknuo je obraćajući se vjernicima u vrlo specifičnom vremenu. Odmah je posjetio rodnu Poljsku u kojoj se rađala ''Solidarnost'', što je bio početak urušavanja komunizma u istočnoj Europi. Takav papa smetao je mnogima. Na njega je pucao Turčin Ali Agca, a bilo je i drugih pokušaja atentata. Posljedice ranjavanja osjećao je do kraja života.

Kao gorljivi mirotvorac budno je pratio sve što se u svijetu događa i pozivao je da se sukobi rješavaju mirnim putem. Zalagao se za ekumenizam, dijalog i toleranciju među narodima, religijama i kulturama. Osmislio je sintagmu ''kultura života'' na svom putovanju u Sjedinjene Američke Države 1993. godine, gdje je izjavio: ''Kultura života znači poštovanje prirode i zaštitu Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštovanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.''

Papa Ivan Pavao II. osobito je volio djecu i mlade, kazalište i sport. U 26 godina pontifikata posjetio je 130 država, proputovao više od milijun kilometara, a zemaljsku kuglu obišao je tridesetak puta. Imao je poseban odnos prema Hrvatskoj, koju je čak tri puta počastio svojim posjetom. Svetima je proglasio Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković.

Njegove posljednje izgovorene riječi bile su: ''Dopustite mi da odem u Očev dom!'' Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. godine svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, a njegovim blagdanom proglasio je datum kada je Ivan Pavao II. održao prvu sv. Misu kao papa, 22. listopada.

Dana 27. travnja 2014. blaženi papa Ivan Pavao II, papa obitelji i papa mladih, te Ivan XXIII. proglašeni su svetima u jedinstvenoj ceremoniji kanonizacije održanoj pred oko 800 000 vjernika iz cijelog svijeta koji su s oduševljenjem dočekali ovu vijest.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: