Posljednje riječi pape Ivana Pavla II.

Toga 2. travnja 2005. godine u 21 sat i 37 minuta stotinu tisuća vjernika na Trgu svetoga Petra zastali su u nevjerici: umro je papa Ivan Pavao Drugi!

pope-537298_1920.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
02.04.2020 11:30

Iako star, bolestan i onemoćao, 264. nasljednik apostola Petra papa Ivan Pavao II. do posljednjeg trenutka zračio je neobičnom toplinom i duhovnom karizmom koji su snažno djelovali preko suvremenih elektronskih medija šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima svijeta. Zato je i smatran jednim od velikih državnika 20. stoljeća i duhovnim aktivistom planetarnog utjecaja.

Karol Jozef Wojtyla rodio se u Wadowicama, na jugu Poljske. Kad se iz Vatikana u listopadu 1978. digao bijeli dim, svi su bili iznenađeni. Nakon skoro 500 godina, prvi put je izabran papa ne-Talijan, prvi papa iz jednog slavenskog naroda, krakowski nadbiskup Wojtyla. Imao je samo 58 godina i tako postao najmlađi papa u povijesti.

''Ne bojte se'', uzviknuo je obraćajući se vjernicima u vrlo specifičnom vremenu. Odmah je posjetio rodnu Poljsku u kojoj se rađala "Solidarnost", što je bio početak urušavanja komunizma u Istočnoj Europi. Takav papa smetao je mnogima. Na njega je pucao Turčin Ali Agca, a bilo je i drugih pokušaja atentata. Posljedice ranjavanja osjećao je do kraja života.

Kao gorljivi mirotvorac budno je pratio sve što se u svijetu događa i pozivao da se sukobi rješavaju mirnim putem. Zalagao se za ekumenizam, dijalog i toleranciju među narodima, religijama i kulturama. Osmislio je sintagmu „kultura života“ na svom putovanju u Sjedinjene Američke Države 1993. godine gdje je izjavio: "Kultura života znači poštivanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti."

Papa Ivan Pavao II. osobito je volio djecu i mlade, kazalište i sport. U 26 godina pontifikata posjetio je 130 država, proputovao više od milijun kilometara, a zemaljsku kuglu obišao je tridesetak puta. Imao je poseban odnos prema Hrvatskoj, koju je čak tri puta počastio svojim posjetom. Svetima je proglasio Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković.

Njegove posljednje izgovorene riječi bile su: 'Dozvolite mi da odem u Očev dom'! Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. godine svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, a njegovim blagdanom proglasio datum kada je Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, 22. listopada.

Dana 27. travnja 2014. blaženi papa Ivan Pavao II, papa obitelji i papa mladih te Ivan XXIII proglašeni su svetima u jedinstvenoj ceremoniji kanonizacije održanoj pred oko 800 tisuća vjernika iz cijelog svijeta koji su s oduševljenjem dočekali ovu vijest.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!