Bdjeti znači imati srce slobodno i okrenuto u pravom smjeru, spremno za dar i služenje

San iz kojega se moramo probuditi sastoji se od ravnodušnosti, ispraznosti, nesposobnosti uspostavljanja istinskih ljudskih odnosa.

angelus.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
youtube.com/screenshot
Objavljeno:
 
01.12.2019 16:29

U prvom Angelusu nove liturgijske godine Papa se osvrnuo na čitanje proroka Izaije koji prorokuje 'dogodit će se na kraju dana: Gora doma Jahvina bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi' (2 , 2).
 
- Izaijino predivno viđenje potiče nas da zauzmemo hodočasnički stav, da pođemo putem koji vodi prema Kristu, smislu i cilju čitave povijesti. Oni koji su gladni i žedni pravednosti mogu je pronaći samo hodeći Gospodinovim putovima; dok zlo i grijeh potječu iz činjenice da pojedinci i društvene skupine radije slijede puteve diktirane sebičnim interesima, koji izazivaju sukobe i ratove. Advent je pravo vrijeme da prihvatimo Isusov dolazak koji dolazi kao glasnik mira da nam pokaže Božje putove – rekao je Papa.
 
Osvrnuo se i na Evanđelje koje govori: 'Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi' (Mt 24, 42).
 
- Bdjeti ne znači imati otvorene tjelesne oči, nego imati srce slobodno i okrenuto u pravom smjeru, odnosno spremno za dar i služenje. To znači bdjeti! San iz kojega se moramo probuditi sastoji se od ravnodušnosti, ispraznosti, nesposobnosti uspostavljanja istinskih ljudskih odnosa, nesposobnosti preuzimanja brige za usamljenog, napuštenog ili bolesnog brata – rekao je Papa.
 
Naglasio je kako budnost znači ne čekati bližnjega da nas zamoli za pomoć, nego naučiti djelovati unaprijed, predvidjeti, kao što to Bog čini s nama.
 
Na kraju Angelusa Papa je dodao kako zabrinutošću prati situaciju u Iraku.
 
- S tugom sam primio vijest da su prosvjedi posljednjih dana naišli na oštar odgovor, koji je prouzročio desetke žrtava. Molim za mrtve i ranjene te izražavam blizinu njihovim obiteljima i čitavom iračkom narodu, zazivajući mir i slogu od Boga – rekao je.
 
Podsjetio je i kako je Dikasterij za laike, obitelj i život ustanovio novo Međunarodno savjetodavno tijelo za mlade koje se sastoji od dvadeset mladih ljudi iz različitih krajeva svijeta i mjesnih Crkava.
 
- To je konkretan odgovor na poziv Sinode od prošle godine posvećene mladima (usp. Zavr. dok., 123). Zadaća ovog tijela je pomoći shvatiti viđenja mladih u pogledu prioriteta pastorala mladih i drugim općenitijim temama. Molimo se za ovo – pozvao je Papa.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!