Benedikt XVI. o apostolskom pohodu Njemačkoj

Tijekom današnje opće audijencije održane na Trgu svetog Petra, Benedikt XVI. prisjetio se nedavnog apostolskog pohoda Njemačkoj, definirajući ga kao „veliku gozbu vjere“ na kojoj je vidio „kako Bog daje našim životima najdublji smisao, najveću puninu“.

papa-28.jpg
Objavljeno:
 
28.09.2011 00:00
Tijekom današnje opće audijencije održane na Trgu svetog Petra, Benedikt XVI. prisjetio se nedavnog apostolskog pohoda Njemačkoj, definirajući ga kao „veliku gozbu vjere“ na kojoj je vidio „kako Bog daje našim životima najdublji smisao, najveću puninu“. O tome je 28. rujna izvijestila Vatikanska izvještajna služba, VIS. 
 
Papa se prisjetio nekoliko susreta u Njemačkoj, a na prvom mjestu spomenuo je posjet Berlinu gdje je, u njemačkom parlamentu, argumentirano govorio o temeljima zakonodavnog sustava i vladavini prema zakonu, o mjeri koja vrijedi za sve zakone a koje je upisao Stvoritelj u svako srce svojih stvorenja. Zatim je održan susret također s predstavnicima židovske zajednice u Njemačkoj. Sveti Otac je prilikom tog susreta podsjetio na zajedničke korijene u vjeri u Boga Abrahamova, Izakova i Jakovljeva, te je istaknuo da su na vidjelo iznijeli plodove koji su do sada postignuti u dijalogu između Katoličke crkve i židovstva u Njemačkoj. Susreo se i s predstavnicima muslimanske zajednice, s kojima se složio oko važnosti vjerske slobode za miroljubivi razvoj čovječanstva.
 
Benedikt XVI. izrazio je zadovoljstvo brojnim vjernicima koji su sudjelovali na misi održanoj na Olimpijskom stadijumu u Berlinu. Svoju je homiliju posvetio jedinstvu u Kristu za osobni život vjernika i za pripadnost Crkvi, njegovom mističnom tijelu.
 
Između ostalog, Papa se prisjetio posjeta nadbiskupije Freiburg. Ondje je predvodio molitveno bdijenje mladih. Kako je rekao, bio je sretan što vjera u njegovoj rodnoj Njemačkoj ima mlado lice koje je živo i pred kojom je budućnost. „Ponovio sam im da se Papa uzda u aktivnu suradnju mladih: s Kristovom milošću, oni su kadri donijeti svijetu svjetlo Božje ljubavi.“
 
Za Svetog Oca jedinstven je trenutak bio susret sa sjemeništarcima i bogoslovima u sjemeništu u Freiburgu. „Odgovarajući u određenom smislu na dirljivo pismo koje su mi poslali nekoliko tjedana ranije, želio sam tim mladićima pokazati ljepotu i veličinu Gospodinova poziva i pružiti im poneku pomoć da nastave putem nasljedovanja s radošću i u dubokom zajedništvu s Kristom.“
Vrhunac tog pastoralnog pohoda bilo je veliko euharistijsko slavlje u turističkoj zračnoj luci u Freiburgu koja je ujedno Papi bila prilika da se zahvali svima koji su zauzeti u raznim područjima crkvenog života, napose brojnim dragovoljcima i suradnicima u karitativnim poduhvatima. „Oni omogućuju mnogostruku pomoć koju Crkva u Njemačkoj pruža općoj Crkvi, osobito u misijskim zemljama. Podsjetio sam također da će njihova dragocjena služba biti uvijek plodonosna kada proizlazi iz istinske i žive vjere, u jedinstvu s biskupima i papom, u jedinstvu sa Crkvom“, nadodao je. 
 
„Na kraju, prije svog povratka“, rekao je Papa, „govorio sam tisućama katolika zauzetim u Crkvi i društvu, sugerirajući neka razmišljanja o djelovanju Crkve u sekulariziranom društvu, uz poziv da bude oslobođena materijalnih i političkih tereta da bi bila sve jasniji odraz Boga.“
 
Benedikt XVI. poručio je da mu je apostolsko putovanje u Njemačku pružilo povoljnu priliku da se susretne s vjernicima svoje njemačke domovine, da ih utvrdi u vjeri, nadi i ljubavi i podijeli s njima radost što smo katolici nadodavši: „Ali moja poruka je bila upućena čitavom njemačkom narodu; sve sam pozvao da gledaju s pouzdanjem u budućnost. Istina je, 'gdje je Bog, ondje je i budućnost'.“
 
Izvor: VIS

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!