Bitan je i vjeronauk za odrasle

Na Biskupskoj sinodi u Vatikanu mnogi su oci istaknuli da nova evangelizacija treba posvetiti veliku pozornost odraslima, koji često zaboravljaju svoju odgojnu ulogu kao i da su svjedoci vjere pred mladim naraštajima.

vjeronauk-bible2.jpg
Objavljeno:
 
23.10.2012 00:00

Na Biskupskoj sinodi u Vatikanu dotjeruju se konačni prijedlozi Poruke o novoj evangelizaciji. Proteklih su dana mnogi sinodski oci istaknuli da nova evangelizacija treba posvetiti veliku pozornost odraslima, koji često zaboravljaju svoju odgojnu ulogu kao i da su svjedoci vjere pred mladim naraštajima. Poljski su predstavnici na sinodi govorili o svojem iskustvu katehetske škole za odrasle evangelizatore.

Govoreći o poljskom iskustvu u razgovoru za Radio Vatikan, nadbiskup Poznana Stanislaw Gadecki rekao je kako se dosad velika pozornost posvećivala vjeronauku za djecu i mlade, a nije se mislilo na vjeronauk za odrasle. "Plodovi i uspješnost dječjeg  vjeronauka ovise o odraslima koji svojim ponašanjem, često dalekim od vjere, u mladim unište vjerski odgoj. Prenošenje vjere i vjerskih sadržaja svjedočanstvom, ako se ne odvija preko odraslih, može vrlo lako podbaciti", ukazao je nadbiskup Gadecki.

Složio se s primjedbom da roditelji izbjegavaju odgojnu ulogu. "Tim više u našem dobu koje nije lako za odrasle jer moraju raditi osam, čak dvanaest i četrnaest sati dnevno, a kući se vraćaju umorni i nemaju vremena za djecu. Djeca borave sama, popodne nisu s roditeljima stoga cijelo vrijeme provode na internetu", primijetio je nadbiskup.

"Stoga smo ustanovili vjeronaučnu školu za odrasle, jer bez stručne spreme nitko ne može biti  vjeroučitelj. Škola nam je jasno pokazala da je vjeroučitelj laik u prenošenju vjere odraslima uvjerljiviji i od svećenika", zaključio je nadbiskup Godecki.

Izvor: rv

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!