Blagdan sv. Benedikta - zaštitnika Europe

Slavimo blagdan sv. Benedikta, oca zapadnoga redovništva, osnivača benediktinskoga reda i jednog od najvećih velikana zapadnoga redovništva, zapadnoeuropske kršćanske kulture uopće. Sklad i odmjerenost bile su neke od značajki njegove duhovnosti te je poznat po uvođenju gesla – Ora et labora (Moli i radi).

sv-benedikt2.jpg
Objavljeno:
 
11.07.2012 00:00

Slavimo blagdan sv. Benedikta, oca zapadnoga redovništva, osnivača benediktinskoga reda i jednog od najvećih velikana zapadnoga redovništva, zapadnoeuropske kršćanske kulture uopće. Sklad i odmjerenost bile su neke od značajki njegove duhovnosti te je poznat  po uvođenju gesla – Ora et labora (Moli i radi).

Premda se blagdan sv. Benedikta stoljećima slavio na dan njegove smrti, 21. ožujka, premješten je na današnji dan, jer se u korizmeno vrijeme, kad je padao njegov blagdan, nije mogao dolično slaviti.

Grob mu se nalazi u crkvi slavne opatije Monte Cassino. U ikonografiji sv. se Benedikta obično prikazuje kao opata sa štapom i knjigom pravila u ruci, a kraj njega stoji gavran.

 Benedikt se rodio oko 480. godine u malom mjestu Norci u dobrostojećoj obitelji koja ga je poslala u Rim na odgoj i stjecanje znanja. U to vrijeme Rim nije bio previše svijetla točka jer su njegovi stanovnici većinom bili odani traganju za užicima i lakomislenom življenju. Stoga se Benedikt nije previše zadržavao u Rimu nego je radije potražio samoću okolice Subiaca gdje se nastanio u jednoj špilji i posvetio molitvi i razmatranju tražeći iznad svega Božju blizinu. Tu je ostao tri godine u Božjoj školi stječući vrijedna iskustva po kojima ga je Bog izveo na svjetlo zapadnoga kršćanstva i učinio njegovim svjetionikom.

Sklad i odmjerenost bile su neke od značajki njegove duhovnosti. Ipak, koji put je znao ustrajati na stezi, pa su ga tako neki redovnici kojima nije bilo do strogosti življenja kanili otrovati, ali ga je čudesan Božji zahvati spasio od toga.

U Subiacu ga je skupina monaha zamolila da im bude duhovni otac. Podijelio ih je u 12 malih samostana a svakome na čelo stavio po jednog monaha kao oca, a sam je bio duhovni voditelj svima.Tako se počeo malo po malo oblikovati benediktinski način življenja koji se odlikovao u pravili Ora et labora, Moli i radi.

Pavao VI. je sv. Benedikta proglasio zaštitnikom Europe jer je bitno utjecao na njezino življenje.

Izvor: Laudato/HKR

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan