Dobitnik "Ratzingerove nagrade": Bog je izvor slobode

Dobitnik "Ratzingerove nagrade" za izvanredna znanstvena dostigunuća u teologiji dr. Remi Brague ekskluzivno za portal Biti u vezi Laudato.hr govori o izazovima suvremenog vjernika, značenju Godine vjere i o Bogu. "Za mene, Bog je izvor slobode: On želi da u potpunosti budemo to što jesmo, kao posljedica toga da nas oslobodi od bilo čega što nas zarobljava, a to je ono što nazivamo 'grijehom'", istaknuo je dr. Brague.

brague2.JPG
Objavljeno:
 
19.10.2012 00:00

Dobitnik „Ratzingerove nagrade“ za izvanredna znanstvena dostigunuća u teologiji dr. Remi Brague ekskluzivno za portal Biti u vezi Laudato.hr govori o izazovima suvremenog vjernika, značenju Godine vjere i o Bogu. Naime, papa Benedikt XVI. uručit će u subotu, 20. Listopada, dr. Bragueu nagradu koju je 2010. godine utemeljila „Vatikanska zaklada Joseph Ratzinger - Benedikt XVI“.

„Za mene, Bog je izvor slobode: On želi da u potpunosti budemo to što jesmo, kao posljedica toga da nas oslobodi od bilo čega što nas zarobljava, a to je ono što nazivamo 'grijehom'“, istaknuo je dr. Brague.

U razgovoru je izrazio i zadovoljstvo primljenom nagradom nadodajući: „Knjige i predavanja Josepha Ratzingera, danas pape Benedikta XVI., za mene su standard akademske izvrsnosti: dubina misli, neograničena kultura, velika jasnoća i stilska živopisnost. Želio bih da su svi sveučilišni profesori, bili oni kršćani ili ne, teolozi ili ne, neumorni u radu i odgovorni.“

Kako nam je otkrio dr. Brague, temelj njegova rada može se najlakše iskazati citatom sv. Ireneja Lionskog: „Božja je slava živi čovjek, a čovjekov se život sastoji u prihvaćanju Boga“. 

Profesor Remi Brague, otac četvoro djece, profesor srednjovjekovne i arapske filozofije na Sorbonni u Parizu i profesor europskih religija na sveučilištu Ludwig-Maximilian u Muenchenu, studirao je najprije klasične jezike i filozofiju na Višoj redovnoj školi u Parizu, a potom židovski i arapski jezik. Godinama je predavao filozofiju u Dijonu na sveučilištu u Borgogni, a potom 20 godina na Sorbonni. Trenutačno predaje na sveučilištu u Muenchenu. Održao je niz predavanja na sveučilištima u SAD-u, Italiji i Španjolskoj. Član je Francuskog instituta – Akademije moralnih i političkih znanosti.

Više pročitajte u Našim susretima.

Izvor: Laudato

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!