Hrvat u Papinoj gardi

Ivan Šarić rođen je 22. siječnja 1991. godine u švicarskom Wilu. Temeljnu i strukovnu naobrazbu završio je u Wilu, gdje mu žive roditelji s još četvero njegove braće i sestara. Gardist u službi ostaje najmanje dvije godine.

gardist3.jpg
Objavljeno:
 
02.07.2012 00:00

Ivan Šarić rođen je 22. siječnja 1991. godine u švicarskom Wilu.

Temeljnu i strukovnu naobrazbu završio je u Wilu, gdje mu žive roditelji s još četvero njegove braće i sestara.

Zanimanje za ovu časnu službu ne jenjava među mladim Švicarcima. Svake godine se, naime, prijavi i do dvije tisuće švicarskih mladića između 14 i 18 godina za tjedan "šnuperanja" u Vatikanu.

No, pravi kandidati za gardiste moraju ispuniti čitav niz važnih preduvjeta. Tako, primjerice, uz činjenicu da u papinu Švicarsku gardu mogu stupiti isključivo švicarski državljani između 19. i 30. godine starosti, kandidati moraju biti najmanje 174 cm visoki, neoženjeni i sportski građeni. K tome moraju biti na dobrom glasu i besprijekorna vladanja.

Moraju imati završenu srednju ili strukovnu školu i proći temeljnu vojnu obuku u švicarskim vojnim središtima. Gardist u službi ostaje najmanje dvije godine.

Najviše papinih gardista od 1825. godine pa do danas dao je kanton Wallis, njih 623.

Izvor: Laudato

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan