Isusovac Juan Antonio Guerrero Alves novi pročelnik Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice

Papa Franjo imenovao je novoga pročelnika Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice kao nasljednika kardinala Georga Pella.

4.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
14.11.2019 14:51

Papa Franjo imenovao je novoga pročelnika Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice kao nasljednika kardinala Georga Pella, priopćio je 14. studenoga Tiskovni ured Svete Stolice.

Španjolski isusovac i ekonomist Juan Antonio Guerrero Alves (60), koji je dosad djelovao u isusovačkoj središnjici u Rimu, neće ujedno biti zaređen za biskupa kako bi se po isteku mandata mogao vratiti redovitom redovničkom životu, izjavio je isusovački general o. Arturo Sosa nakon objave imenovanja.

Kardinal George Pell (78), kojemu je upravo najviši australski sud pristao još jednom razmotriti žalbu na presudu na šest godina zatvora za zlostavljanje maloljetnika, u veljači 2014. bio je imenovan prvim pročelnikom novoosnovanoga Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice. U lipnju 2017. zbog sudskog procesa u Australiji kardinal Pell više nije obnašao tu službu a petogodišnji mandat prefekta istekao mu je u veljači ove godine.

O. Guerrero potječe iz španjolskoga grada Merdia, studirao je kod salezijanaca i isusovaca a kao dvadesetogodišnjak pristupio je Družbi Isusovoj. Studirao je ekonomiju, filozofiju i teologiju u Španjolskoj, Brazilu, Francuskoj i SAD-u. Od 1994. do 2003. godine predavao je socijalnu i političku filozofiju na Papinskom sveučilištu Comillas te odustao od doktorata u političkoj filozofiji kada je imenovan magistrom novaka u Španjolskoj. Od 2008. bio je provincijal isusovačke provincije Kastilien u Španjolskoj, a služio je i kao ekonom i projektni koordinator u Mozambiku. U Rim je pozvan 2007. i otad služi u isusovačkoj središnjici, ujedno kao predstavnik isusovačkoga generala za poslove i nekretnine koje im povjerava Sveta Stolica.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!