Kardinal Dziwisz: "Svijet je umoran i očekuje riječi ohrabrenja"

Nakon dubokih društvenih preobrazba u posljednjim desetljećima 20. stoljeća blaženi Ivan Pavao II. stvorio je izričaj 'nova evangelizacija' označujući poslanje Crkve za treće tisućljeće, podsjetio je krakowski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz. "On je već u Krakovu 1979. godine govorio o novoj evangelizaciji jer su se kršćani previše udaljili od Isusa Krista i od Crkve... Mislim da je svijet umoran i da od sinodskih otaca očekuje riječi ohrabrenja."

drzanje-ruku-stari3.jpg
Objavljeno:
 
20.10.2012 00:00

Nakon dubokih društvenih preobrazba u posljednjim desetljećima 20. stoljeća blaženi Ivan Pavao II. stvorio je izričaj 'nova evangelizacija' označujući poslanje Crkve za treće tisućljeće.

Govoreći o novoj evangelizaciji u razgovoru za Radio Vatikan, kardinal Stanislaw Dziwisz, krakovski nadbiskup, rekao je da su vrlo zahvalni papi Benediktu XVI. što je oživio pojam nove evangelizacije koju je najavljivao i želio papa Ivan Pavao II.

“On je već je u Krakovu 1979. godine govorio o novoj evangelizaciji jer su se kršćani previše udaljili od Isusa Krista i od Crkve. Valja promicati ljepotu i važnost vjere i ponovno približavanje Isusu Kristu. Vrlo sam zadovoljan što sam na Sinodi, ovo je providnosna prigoda. Još nije prekasno da se evangelizira i dođe do svijeta, do čitavog svijeta, a ne samo do kršćana. Mislim da je svijet umoran i da od sinodskih otaca očekuje riječi ohrabrenja”, ustvrdio je kardinal.

Kao veliki problem izdvojio je krizu obitelji, osobito u Europi, dok izvan nje obitelj još uvijek odolijeva svim nasrtajima. “U Poljskoj je također čvrsta obitelj. Ima teških problema, poput rastava, ali može se reći da je obitelj još uvijek čvrsta stvarnost. Na Sinodi se također mnogo govori o mladima i o kulturi. Svijetu kulture zaista je potrebna nova evangelizacija”, istaknuo je kardinal.

Govoreći pak o mladima, kardinal je rekao da su otvoreni i znatiželjni i da im zato treba dati uvjerljive odgovore. “Ivan je Pavao II. znao odgovoriti mladima. Mladi su ga slijedili. Valja oponašati Ivana Pavla II., a to nije lako, jer je bio nadaren za rad s mladima. Mi se moramo truditi i pozitivno odgovoriti predstavljajući Crkvu na novi, uvjerljiv, lijep i privlačiv način, jer su mladi otvoreni prema svemu što je lijepo i istinito, rekao je kardinal dodajući da Crkva treba preispitati svoje komuniciranje sa svijetom i ne samo s mladima.

“Moramo dobro promisliti o tome kako prenositi vjeru”, zaključio je kardinal.

Izvor: rv

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan