Kardinal Filoni: Vidio sam lijepo lice mjesnih Crkvi

Kardinal Fernando Filoni prestat će obavljati svoju službu sredinom siječnja iduće godine.

2.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
13.12.2019 16:40

Kardinal Fernando Filoni na kraju je svoje službe pročelnika Zbora za evangelizaciju naroda, u razgovoru za katoličku tiskovnu agenciju FIDES istaknuo da je zadaća te kongregacije briga za evangelizaciju u svijetu, kako bi podržala mlade Crkve, te da navještaj Krista bude prvotna zadaća u svakom pastoralnom djelovanju.

- Zboru za evangelizaciju naroda Papa povjerava djelo evangelizacije u svijetu kako bi podržavao mlade Crkve, te da navještaj Krista bude prvotna zadaća u svakom pastoralnom djelovanju – rekao je kardinal Fernando Filoni, dosadašnji pročelnik te kongregacije u razgovoru za katoličku tiskovnu agenciju FIDES.

Tijekom svoje službe imao je priliku upoznati, bilo u kongregaciji, bilo u raznim zemljama tijekom 50 pastoralnih putovanja u Aziju, Afriku, Latinsku Ameriku i Oceaniju, lice mjesnih Crkvi.

- Vidio sam zauzetost za prevođenje evanđelja u skladu s potrebama mnoštva vjernika raznih kultura i jezika koji su bili povjereni kongregaciji - kazao je Filoni.

Pritom je istaknuo pomoć i potporu biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i katehista, kao temeljnu u misionarskom radu.

- Cijenio sam sve bogatstvo koje ide od duhovne formacije do moralne i one intelektualne, pa sve do vrlo konkretne socijalne pomoći stanovništvu koje migrira, koje trpi progonstvo, nasilje i diskriminaciju. To je djelo koje povjeravamo i vraćamo Bogu koji ga je pokrenuo - nastavio je kardinal Filoni.

Potom je govorio o zauzetosti za formaciju sjemeništaraca, bogoslova, svećenika i redovnika u različitim kolegijima u Rimu i u drugim dijelovima svijeta, u dijecezanskim ili redovničkim ustanovama. Prema njegovim riječima, ona mora biti neumorna kako bi se osigurala bolja kvaliteta poučavanja.

- Zahvalan sam svima onima koji su surađivali, te i dalje surađuju u toj dragocjenoj službi – rekao je kardinal Filoni i dodao – Želio bih sa zahvalnošću spomenuti velikodušnost dobročinitelja koji vole misije i podupiru ih, bilo molitvom bilo materijalnim doprinosom. Vjerujem da se svatko od njih, kao i svaki kršćanin, mora osjetiti dijelom tog misionarskog djela i osjetiti intimnu zahvalnost, jer kroz malo sredstvo koje je svatko od nas, Bog vodi svoje misijsko djelo i gradi svoje kraljevstvo.

Kardinal Fernando Filoni prestat će obavljati svoju službu sredinom siječnja iduće godine kada će novoimenovani pročelnik te kongregacije, kardinal Luis Antonio Tagle, nakon što se oprosti od nadbiskupije u Manili, doći u Vatikan. Prilikom imenovanja novog pročelnika papa Franjo je kardinala Filonija nazvao 'pročelnikom emeritusom Kongregacije za evangelizaciju naroda', ističući da je velikodušno služio i nije se štedio na područjima koje su mu povjeravali pape. U međuvremenu, Kongregacija za evangelizaciju naroda uputila je čestitke i izraze dobrodošlice kardinalu Tagleu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan