Kardinal Parolin: Razumijevanje liturgije pomaže susresti Gospodina

Parolin, vatikanski državni tajnik, u pismu za 70. Nacionalni liturgijski tjedan govorio je o liturgijskoj formaciji i svetosti, čija je tema "Liturgija: poziv svima na krštenje u svetosti."

3.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
27.08.2019 09:43

- Bolje razumijevanje značenja i simboličkog jezika liturgije Crkve, posebno mise, pomoći će katolicima da susretnu Gospodina i rastu u svetosti - rekao je kardinal Pietro Parolin u pismu kojeg je napisao ovoga tjedna, a prenosi Catholic News Agency.

- Konkretno, to znači pomoći zajednicama da bolje iskoriste molitvu Crkve, da je zavole kao iskustvo susreta s Gospodinom i braćom i, u svjetlu ovoga, ponovno otkriju njegov sadržaj i poštuju njegove obrede - rekao je kardinal.

Liturgija je sposobna oblikovati i transformirati one koji sudjeluju u liturgiji ako vjernici shvate njezin smisao i simbolički jezik, uključujući umjetnost, pjesmu i glazbu u službi otajstva koje se slavi, uključujući čak i tišinu.

Parolin, vatikanski državni tajnik, u pismu za 70. Nacionalni liturgijski tjedan govorio je o liturgijskoj formaciji i svetosti, čija je tema "Liturgija: poziv svima na krštenje u svetosti."

Pismo je poslano biskupu Claudiju Maniagu, biskupu Castellaneta u Italiji i predsjedniku Centra liturgijske akcije koji održava konferenciju u Mesini od 26. do 29. kolovoza.

Osvrnuvši se na pismo pape Franje Kongregaciji za božansko bogoslužje u veljači, Parolin je u pismu istaknuo da je mistagogija (op.a. uvođenje u vjeru) idealan način za širenje sjaj živog Gospodinova otajstva u Božjem narodu, što se očituje u liturgiji.

Pomoći katolicima da spoznaju nezamjenjivu ulogu liturgije u Crkvi i za njih dragocjen je zadatak, rekao je.

Parolin je također napomenuo želju pape Franje da skrene pozornost na univerzalni poziv na svetost. Papa se, rekao je, nada da će tjedna razmišljanja o liturgiji dovesti do porasta svijesti o liturgiji kao privilegiranom mjestu u kojem nas Božja svetost privlači sa sobom svojom ljepotom, istinom i dobrotom.

Citirajući nekadašnje obraćanje pape Franje, Parolin je rekao da Drugi vatikanski sabor podučava kako je Krist uvijek prisutan u svojoj Crkvi i na poseban način u liturgijskim akcijama.

- U ispunjenju ovog velikog djela, kojim se Bogu daje savršena slava, a ljudi se posvećuju, Krist uvijek povezuje Crkvu sa sobom, svojim ljubljenim supružnikom, koji je zaziva kao svog Gospodara i kroz njega daje štovanje vječnom Ocu - napisao je.

- U liturgiji je prikazana Božja transcendencija, svemoćnost i svetost, ali u kontinuitetu s utjelovljenjem, 'božansko veličanstvo' nudi se blizini čovjeka. To se osobito događa u Euharistiji. U liturgiji, nepristupačna Božja svetost postaje opipljiva blizina u Kristu i u njemu je agape, bezvoljna ljubav koju Otac izlijeva u srca vjernika darivanjem Duha i prenosi se licem milosrđa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan