Nova evangelizacija je novi način gledanja na budućnost Crkve

Nova evangelizacija nije kratkoročni program, nego novi način gledanja na budućnost Crkve, ustvrdio je kardinal Wuerl, glavni izvjestitelj Biskupske sinode predstavljajući "Izvješće nakon rasprave", sažetak glavnih tema o kojima se raspravljalo na Sinodi, a koji će poslužiti u pripremi završnog dokumenta. "Naročito je danas služba Crkve u razdoblju preispitivanja kako naviještati riječ Božju u novom kontekstu, globaliziranom, punom izvanrednih izazova", nadodao je.

sinoda-pope2.jpg
Objavljeno:
 
19.10.2012 00:00

Nova evangelizacija nije kratkoročni program, nego novi način gledanja na budućnost Crkve, ustvrdio je kardinal Wuerl, glavni izvjestitelj Biskupske sinode predstavljajući „Izvješće nakon rasprave“, sažetak glavnih tema o kojima se raspravljalo na Sinodi, a koji će poslužiti u pripremi završnog dokumenta. I Sveti je Otac bio na predstavljanu izvješća.

Kardinal je jasno istaknuo da nova evangelizacija nije kratkoročni program nego novi pogled na budućnost Crkve kada se svi trebaju zauzimati u obnovi vjere, jer je naviještanje evanđelja glavna crkvena obveza.

"Naročito je danas služba Crkve u razdoblju preispitivanja kako naviještati riječ Božju u novom kontekstu, globaliziranom, punom izvanrednih izazova, a golemo je nepoznavanje vjere, naročito u zemljama drevnog kršćanstva. Potrebna je duhovna obnova koju Crkva treba proglasiti i ostvariti", istaknuo je glavni sinodski izvjestitelj.

Kardinal je ukratko obrazložio glavne izazove za novu evangelizaciju: međureligijski dijalog, naročito u dijelu svijeta s muslimanskom prevlašću: nasilje i ograničavanje vjerske slobode, ekumenizam, razvoj područja obavijesnih sredstava koja zahtijevaju novi govor i novu umjetnost komuniciranja u Crkvi. Veliki je izazov za novu evangelizaciju i današnja kultura, odnos između sobe, zajednice i društva, stoga se očekuje veliki prinos od 'Predvorja naroda', te od zauzimanja Crkve za društvenu pravdu i od djela milosrđa prema siromašnima i trpećima, ustvrdio je kardinal Wuerl.

Kardinal je naveo i neke instrumente za novo naviještanje evanđelja: župe, male zajednice, škole, sveučilišta, hodočašća, vjeroučitelje kojima treba ponuditi stabilnu službu u Crkvi, a potom je posebice istaknuo brak, obitelj koja i u najtežim okolnostima uspijeva prenositi vjeru, oblikovati ljudsku osobu, stoga je valja poduprijeti jer i njoj prijeti sekularizacija. Kardinal je istaknuo temeljnu ulogu žene u životu Crkve i u prenošenju vjere.

Osvrćući se na svećenike i redovnike rekao je da su oni nezamjenjivi u novoj evangelizaciji, a potom se osvrnuo na ulogu laika. „Potrebno je na svim razinama integrirati laike u organizaciju lokalne Crkve, jer svi katolici imaju upozoravati narod na življenje vjere, riječju a osobito djelom i životom. U tom kontekstu, također i seljenja, danas vrlo raširena, mogu biti velika prigoda za novu evangelizaciju, zahvaljujući načelu prihvata i integracije“, rekao je kardinal.

U kardinalovu izvješću je i četrnaest upita na koje sinodski oci trebaju odgovoriti uključujući se u pripremu zaključnih dokumenata Sinode. Sad je vrijeme da Crkva, poznajući vlastite teškoće, napetosti, tjeskobe, grijehe i svoju ljudsku slabost, upre pogled u nove Duhove, da zaživi riječ Božja i da je se radosno dijeli s drugima, zaključio je kardinal Wuerl.

Izvor: rv

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!