Koja nam dva lijeka protiv uznemiravanja daje Isus?

Da bismo došli u nebo, Isus je put, s njim treba imati živi odnos, oponašati ga u ljubavi, te njegove korake slijediti - istaknuo je Papa.

1.jpg
Autor
vaticannews.va/Laudato/D.T.
Fotograf
vaticannews.va/Laudato
Objavljeno:
 
11.05.2020 08:47
Papa Franjo prije molitve Kraljice neba u biblioteci Apostolske palače u svom obraćanju rekao je kako toga dana u  evanđelju slušali smo početak takozvanog Isusovog 'oproštajnog govora', te kako nam Isus pokazuje dva lijeka protiv uznemiravanja. 
 
- Prvi je: 'Vjerujte u mene!.' Taj savjet izgleda pomalo teorijski i apstraktan. Međutim, Isus nam želi reći konkretnu stvar. Zna da u životu najveća tjeskoba i uznemirenost proizlaze iz osjećaja da nećemo uspjeti, da smo sami i bez oslonca u odnosu na ono što se događa. Tu tjeskobu u kojoj se na teškoću nadovezuje teškoća, sami ne možemo nadvladati. Zato Isus traži da vjerujemo u njega, to jest da se ne oslanjamo na sebe, nego na njega, jer oslobođenje od uznemirenosti prolazi kroz povjerenje. Isus je uskrsnuo i živ upravo kako bi uvijek bio uz nas. Dakle, možemo mu reći: 'Isuse, vjerujem da si uskrsnuo i da si uz mene. Vjerujem da me slušaš. Donosim ti ono što me uznemirava, svoje brige. Vjerujem u tebe i tebi se povjeravam.' -  istaknuo je Sveti Otac. 
 
Papa je naveo i drugi lijek protiv uznemiravanja koji Isus izražava riječima: 'U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Idem pripraviti vam mjesto'.
 
- To je ono što je Isus učinio za nas; rezervirao nam je mjesto u nebu. Na sebe je uzeo naše čovještvo kako bi ga odnio s onu stranu smrti, na novo mjesto, u nebo, jer tamo gdje je On, tamo smo i mi. To je sigurnost koja nas tješi; postoji mjesto koje je rezervirano za svakoga. Nemojmo živjeti bez svrhe i konačnog cilja. Bog nas očekuje, dragocjeni smo mu, zaljubljen je u ljepotu svoje djece. Za nas je pripremio najdostojnije i najljepše mjesto, a to je raj. Ne zaboravimo; prebivalište koje nas očekuje je raj. Ovdje smo u prolazu. Stvoreni smo za nebo, za vječni život i da zauvijek živimo. Zauvijek je nešto što sada ne možemo ni zamisliti. No još je ljepše misliti da će to 'zauvijek' biti u radosti, u punom zajedništvu s Bogom i s drugima, bez suza, mržnje, podjela i uznemiravanja  - rekao je papa Franjo. 
 
Sveti Otac upitao se kako doći do raja? Kojim putem? Odgovorio  je pronašao u Isusovim riječima iz evanđelja: 'Ja sam put!' 
 
- Da bismo došli u nebo, Isus je put, s njim treba imati živi odnos, oponašati ga u ljubavi, te njegove korake slijediti. Mi, kršćani, možemo se pitati: 'kojim putem idemo?' Postoje putovi koji ne vode u nebo. To su putovi moći, svjetovnosti i samoostvarivanja. Postoji Isusov put, to jest put ponizne ljubavi, molitve, blagosti i povjerenja. To nije put na kojem sam ja protagonist, to je put na kojem je Isus protagonist mojega života. To znači svaki dan ići dalje, govoreći mu: 'Isuse, što misliš o tom mojem izboru? Što bi u toj situaciji učinio s tim ljudima?' Pomoći će nam ako zamolimo Isusa, koji je Put, da nas usmjeri prema nebu. Neka nam Gospa, Kraljica neba, pomogne slijediti Isusa, koji nam je otvorio raj – zaključio je Sveti Otac.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!