Medijski odjek Papinog govora

Papin govor diplomatskom zboru ovjerovljenom pri Svetoj Stolici u utorak je u tisku i elektronskim medijima naišao na golem odjek izvješćima, analizama i komentarima.

mediji.jpg
Objavljeno:
 
11.01.2012 00:00

Papin govor diplomatskom zboru ovjerovljenom pri Svetoj Stolici u utorak je u tisku i elektronskim medijima naišao na golem odjek izvješćima, analizama i komentarima. Dovoljno je samo podsjetiti na neke naglaske, pa se tako uočavaju ova tri: brak i obitelj, zatim vjerska sloboda i odgoj mladih za mir.

Jedne novine čak Papinu rečenicu koju je ponovio iz propovijedi u Zagrebu o tome da je otvorenost životu put budućnosti, stavljaju u naslov, te odmah u podnaslovu ističu također Papine riječi da poštivanje osobe uvijek ima biti u središtu institucija i zakona. Švicarski veleposlanik izjavio je da je Papa veći autoritet od mnogih predsjednika država, dok neki drugi veleposlanici smatraju da Papa na međunarodnoj razini nastupa više vjerski nego politički, a prenose francuske novine. U kontekstu govora o ljudskom dostojanstvu Papa je spomenuo i takozvano „arapsko proljeće“.

Osvrćući se na Papin govor diplomatima tuniski biskup Maroun Elias Lahham rekao da je u Tunisu započelo arapsko proljeće, a povod mu je bio poštivanje ljudske osobe i njezinih neotuđivih prava, među njima prava na posao, na slobodu izražavanja i na slobodu savjesti. Uvjeren sam da se Papina poruka odnosi i na nas, na državu Tunis i na Crkvu. U Tunisu je pokrenuta revolucija da se spase prava osobe, upravo je to područje plodno tlo za budući međuvjerski dijalog – istaknuo je biskup Lahham.

Papa je u govoru istaknuo potrebu poštivanja vjerske slobode, koju je nazvao „prvim ljudskim pravom“, na što se u razgovoru s našim novinarom osvrnuo sociolog Massimo Introvigne, bivši predstavnik Organizacije za sigurnost i gospodarsku suradnju u Europi za borbu protiv diskriminiranja kršćana, rekavši da Papa zahtijeva poštivanje vjerske slobode jer se i nadalje ubija kršćane.

"Već sam govorio da se nad kršćanima provodi pravi genocid, svake godine ubije se 105 tisuća kršćana, svakih pet minuta dakle pogine jedan kršćanin", podsjetio je Introvigne i dodao: "Sveti Otac govori i o pojavi vjerskog čišćenja, koje je vrlo slično etničkome čišćenju, putem terorističkih atentata nastoji se protjerati kršćansku zajednicu iz neke zemlje. Osim toga, Papa misli i na isključivanje kršćana iz javnoga i političkog života, kada se na podmukao način ili ismijavanjem i ogovaranjem nastoji diskreditirati kršćane. To se naročito događa u zapadnim zemljama". 

Izvor: Radio Vatikan

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!