"Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se." Mt 7,7

U molitvi od Boga tražimo tolike stvari, ali najveći dar koji nam može dati je Duh Sveti – ustvrdio je Sveti Otac u propovjedi, na misi u Domu sveta Marta, tumačeći današnje evanđelje koje donosi zgodu o čovjeku u stisci, koji je ustrajan u svom traženju od prijatelja, sve dok ne dobije što traži.

1570437_Articolo.jpg
Autor
Radio Vatikan
Fotograf
it.radiovaticana.va
Objavljeno:
 
09.10.2014 19:38

Vlastito je Božjemu milosrđu – kao što svi znamo – ne samo oprostiti grijehe, nego i biti velikodušan, te dati više i više… Molili smo maloprije: dodaj i ono i čemu se ne usuđujemo nadati… U molitvi možda ištemo ovo i ono, a On nam daje i više; uvijek više. U današnjem evanđelju su tri riječi ključne: prijatelj, Otac i dar. Isus apostolima pokazuje što je to molitva.

Kao kad se neki čovjek u ponoć navrati svome prijatelju da traži ono što mu je potrebno. U životu postoje zlatni prijatelji, koji će vam sve dati; ima i onih više-manje dobrih; a Biblija nam kaže: jedan, dva ili tri. Zatim imate i druge prijatelje, ali nisu kao ovi. Pa, ako smo i naporni i napadni, prijateljski odnos čini da nam se da ono što tražimo – kazao je papa Franjo.

Isus nastavlja i počinje govoriti o Ocu: Koji bi to otac među vama, ako bi mu sin zatražio ribu, umjesto nje dao zmiju?; ili zatraži li jaje da mu pruži štipavca?... Ako, dakle, vi koji ste zli, dobrim stvarima znate darivati djecu svoju, koliko će to više znati Otac nebeski?... Ne samo prijatelj, nego i Otac nebeski nam daje ono što od njega tražimo, jer nas toliko ljubi i o kojemu Isus kaže da hrani i ptice u polju – pojašnjava Papa.

Isus u molitvi želi razbuditi naše pouzdanje i kaže: 'Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se. Jer tko god moli, prima; koji traži nalazi i tko kuca, otvorit će mu se'… – kazao je Papa ponavljajući Isusove riječi. To je molitva: moliti, tražiti i kucati na Božje srce. I Bog će dati Duha Svetoga onima koji ga zaištu – podsjeća Papa.

To je dar; to je ono Božje „više“. Bog ti nikada ne daje neki dar, a da ga prethodno dobro ne umota; a da mu ne doda nešto što će ga poljepšati. To više, što nam Gospodin, Otac naš daje, jest Duh Sveti: istinski Očev dar i ono što se u molitvi ne usuđujemo tražiti ili se tomu nadati – ponovio je Sveti Otac. Moli se s prijateljem, koji je s nama i prati nas na životnom putu; moli se Ocu, u Duhu Svetomu… Prijatelj je Isus – pojasnio je papa Franjo.

On, koji nas prati (Isus), uči nas kako moliti. Naša molitva tako ima biti trojstvena. Nemojte se sablazniti, ali Bog ne postoji poput neke ideje u zraku, nego kao Otac i Sin i Duh Sveti; Bog-Sprej – našalio se Papa – ne postoji. Postoje osobe! Isus koji je naš prijatelj na životnom putu; Otac koji nas ljubi i za nas se brine i Duh Sveti koji je dar – ono 'Više' – što nam Otac daruje; 'Ono', što se ne usuđujemo moliti – zaključio je na koncu Sveti Otac.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: