Na audijenciji Papa tumačio značenje trećeg blaženstva

U Svetom Pismu riječ krotak označuje i onoga koji nema zemaljskog vlasništva; i zato nas pogađa činjenica da treće blaženstvo govori upravo to da će krotki baštiniti zemlju.

1.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
vaticannews.va/Laudato
Objavljeno:
 
19.02.2020 13:12
Na općoj audijenciji srijedom u dvorani pape Pavla VI. u Vatikanu, Sveti je Otac nastavio sa katehezama na temu Blaženstava. 
 
- 'Blago krotkima oni će baštiniti zemlju' riječ krotak koja se ovdje koristi, doslovno znači sladak, blag, nježan, nenasilan….Svatko može izgledati krotko kad je sve mirno, ali kako reagira kada je 'pod pritiskom', ako ga se napada, vrijeđa? - istakao je Papa na početku svoje kateheze. 
 
Podsjetio je na odlomke iz poslanica gdje i sv. Pavao i sv. Petar ističu Kristov primjer krotkosti: Isus je bio 'blag i obazriv'. 
 
- Na uvredu nije uvredom uzvraćao i u mučen nije prijetio prepuštajući to Sucu pravednom. U Svetom Pismu riječ krotak označuje i onoga koji nema zemaljskog vlasništva; i zato nas pogađa činjenica da treće blaženstvo govori upravo to da će krotki baštiniti zemlju…. Psalmu 37, kojeg smo čuli na početku kateheze, citira ovo blaženstvo: …'koji se u Gospodina uzdaju, baštinit će zemlju'... No te dvije stvari nam možda izgledaju nespojive. Zaposjedanje zemlje je tipično za konfliktna područja: često se ratuje za neki teritorij, kako bi se njime zavladalo. No pogledajmo dobro glagol koji se koristi za označavanje posjedovanja koje će imati krotki: oni ne osvajaju zemlju, oni je 'baštine' nasljeđuju – naglasio je Papa.
 
U nastavku kateheze podrobnije objašnjava taj glagol jer kaže kako u Svetom pismu glagol 'baštiniti' ima dublje značenje. Ističe papa Franjo kako narod Božji naziva baštinom baš zemlju Izrael koja je obećana zemlja. 
 
-Ta zemlja je obećanje i dar za Božji narod i postaje znakom nečeg puno većeg i značajnijeg od jednostavnog teritorija zemlje. Postoji zemlja, dopustite mi igru riječi, koja je Nebo, tj. zemlja prema kojoj hodimo: novo nebo i nova zemlja prema kojima idemo. Prema tim riječima, krotak je onaj koji baštini najuzvišeniji teritorij. On nije kukavica, slabić koji improvizira kako bi izbjegao probleme – poručio je Sveti Otac. 
 
Papa Franjo kaže da osoba koja je krotka je upravo ona koja je primila baštinu i ne želi ju rasipati; takva osoba je Kristov učenik koji brani sasvim drugačiju zemlju. 
- On brani svoj mir, svoj odnos s Bogom i njegove darove, čuvajući milosrđe, bratstvo, povjerenje i nadu – istaknuo je. 
 
 Pri kraju kateheze Papa ističe kako je ovdje važno spomenuti grijeh srdžbe. Naveo je kako moramo dublje razmotriti blaženstvo i postaviti si pitanje: koliko smo toga uništili zbog bijesa? Koliko smo toga izgubili? Jedan tren bijesa može puno toga uništiti. 
 
- Isto tako se može uništiti odnos s bratom ponekad bez lijeka, mogućnosti ispravka. Krotkost osvaja srca, spašava prijateljstva i još puno toga - zaključio je Papa.  
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!