Nacionalni susret članova Papine Svjetske Molitvene Mreže u Rimu

U Rimu se od 28. i 29. lipnja održala proslava 175-e obljetnice djelovanja Apostolata Molitve, a danas Papine Svjetske Molitvene Mreže uključujući i Euharistijski pokret mladih.

Untitled-2.jpg
Autor
Darko Fiket/Laudato/A.K.K.
Fotograf
Darko Fiket
Objavljeno:
 
04.07.2019 10:37

Osim tih 175 godina povijesti, obljetnica je obilježila i deset godina od kada je započeo proces obnove Apostolstva molitve (koji je od sada kao Papino djelo s legalnom upravom u vatikanskoj državi), koji je odobrio papa Franjo.

Obljetnica je obilježena u Vatikanu s međunarodnim sastankom na kojem je sudjelovalo 52 delegacije Molitvene mreže s pet kontinenata, koje predstavljaju više od 5.000 ljudi a među njima su bili predstavnici iz Hrvatske p. Zvonko Vlah, nacionalni ravnatelj i njegovi suradnici Nelica Validžić i Darko Fiket.

Opći smjer i koordinacija ovog dvodnevnog događaja bio je u nadležnosti O. Frédéric-a Fornos, SJ, - međunarodnog delegata Papine svjetske molitvene mreže, koju je imenovao Sveti Otac 2016. - i njegov međunarodni tim.

Otvorenje proslave obljetnice, 28. lipnja, izabrano je u povodu svetkovine Srca Isusova, godišnjeg blagdana Papine svjetske molitvene mreže. U dvorani Pavla VI. u Vatikanu nazočna su bila izaslanstva iz Europe, Amerike, Afrike, Južne Azije i Azije i Oceanije. Frédéric Fornos, SJ održao je pozdravni govor, uslijedio je institucionalni spot Molitvene mreže, u kojem su predstavnici iz cijelog svijeta potvrdili svoju predanost mobiliziranju katolika u svijetu kroz molitvu i djelovanje, te odgovoriti na izazove čovječanstva i misije Crkve. Nakon toga predstavljen je Euharistijski pokret mladih (EYM). Taj međunarodni pokret kršćanske formacije za djecu i mlade, prisutan u mnogim župama, aktivno sudjeluje u dinamici molitve i službe koja karakterizira čitavu molitvenu mrežu, pomažući svima da razvijaju prijateljstvo s Isusom.

Papa Franjo se u podne, uz nazočnost vrhovnog poglavara Družbe Isusove o. Artura Sose, pridružio proslavi 175. obljetnice Apostolata molitve i 10. obljetnice od početka obnove. Predstavnici šest izaslanstava iznijeli su svjedočanstvo Svetom Ocu o radostima i dubokom iskustvu u molitvi koji je jednostavno nazvan ‘put srca’. Papa Franjo, nakon što je saslušao svakog od njih i osobno ih pozdravio, obratio se svima nazočnima, izražavajući zahvalnost za sav uloženi trud, ističući da molitvena mreža treba biti u temeljima misijskog poslanja Crkve nazvan ‘pa i šire – u suosjećanju prema svijetu‘ . Time je Papa svima posvijestio da je ‘srce misijskog poslanja Crkve – molitva‘ .

Apostolat molitve (sada Papina svjetska molitvena mreža) uz pomoć digitalne tehnologije približava se starijima i mladima, pomažući im dati novu životnost tradicionalnom apostolatu molitve. Potrebno je prilagoditi poslanje Crkve vremenu i koristiti suvremena sredstva koja nam tehnika stavlja na raspolaganje. Radi se o ulaženju na suvremena područja naviještanja milosrđa i Božje dobrote, rekao je između ostalog papa Franjo.

Uslijedio je dojmljiv trenutak u kojemu je Sveti Otac okupljene potaknuo na promišljanje – u tišini – i na molitvu srcem. Slijedila je molitva za misijsko poslanje Crkve. Nakon susreta s Papom zajedništvo se nastavilo na Trgu sv. Petra i okolnim ulicama Vatikana gdje je odzvanjala pjesma i radost prvog dijela susreta.

Proslava 175. obljetnica Papine svjetske molitvene mreže nastavljena je euharistijskim slavljem u bazilici Sv. Ivana Lateranskog – katedrali Rimske biskupije. Misu je predvodio isusovački general Sosa, uz koncelebrante kontinentalnih koordinatora molitvene mreže. Frédéric Fornos, SJ, je održao homiliju, u kojoj je istaknuo kako je u PSMM tzv. ‘Put srca’ , zapravo škola milosrđa ‘koja nas preobražava da uđemo u misiju suosjećanja prema svijetu ’ .

Drugi dan proslave 29. lipnja okupio je na sastanku ravnatelje i nacionalne koordinatore Papine svjetske molitvene mreže i njezina ogranka za mlade (EYM), u sjedištu Generalne kurije Družbe Isusove u Rimu. Tijekom susreta izmijenjene su ideje i projekti kako bi se učvrstila Mreža za molitvu te došla do svakog čovjeka nazvana ‘Put srca’ .

Mladi ogranka Papine svjetske molitvene mreže pridružili su se poslijepodne svečanosti i zaključili ta dva dana proslave.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!