Nadbiskup Hoser: "U Međugorju se izvanredni duhovni plodovi mogu 'dotaknuti rukom'"

Prisutnost brojnih posjetitelja i svjedočanstava potakli su Vatikan da prepozna važnost Međugorja.

međ.jpg
Autor
cruxnow.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia.org
Objavljeno:
 
26.07.2019 20:59

Posljednjih godinâ vjerodostojnost Međugorja i čudesâ koja se tamo događaju bila su predmet mnogih ispitivanja i sumnje. Međutim, prisutnost brojnih posjetitelja i svjedočanstava potakli su Vatikan da prepozna njegovu važnost.

- Međugorje je međunarodno molitveno mjesto gdje se izvanredni duhovni plodovi mogu 'dotaknuti rukom' – kazao je poljski nadbiskup Henryk Hoser, posebni papin izaslanik za Međugorje, 22. srpnja za Avvenire.

U publikaciji tog talijanskog časopisa nadbiskup Hoser ukazao je na velik broj obraćenja, zvanja i sakramenata koji se događaju na tom mjestu kao primjer pozitivnih učinaka koje to mjesto ima za katoličku zajednicu. Pritom je istaknuo da ne vidi tragove krivovjerja.

Nadbiskup Hoser nalazi se u Međugorju od veljače 2017. godine, otkako ga je papa Franjo imenovao izaslanikom. U njemu je zadužen za upravljanje pastoralnim potrebama hodočasnika te kao posrednik između lokalne franjevačke zajednice i katoličke hijerarhije.

Dolaskom Hosera napravio se svojevrsan pomak u priznavanju Međugorja. Naime, dozvoljena su službena hodočašća u to mjesto, a to je općenito posljednji korak prema raspravi o tome kako bi Vatikan trebao podupirati to mjesto.

- Ljudi tvrde da osjećaju prisutnost Marije. Međutim, dopuštanje hodočašća ne smije se tumačiti kao priznavanje viđenjâ vezanih za Međugorje – kazao je Hoser.

Nadalje je spomenuo kako je za njega Međugorje mjesto blagoslovljeno od Boga, mjesto susreta i dijaloga s Gospodinom preko Djevice Marije. Inače, Međugorje je prema nekim podacima treće najpopularnije europsko hodočašće nakon Lourdesa u Francuskoj i Fatime u Portugalu. Više od 30 milijuna vjernika posjetilo je Međugorje otkako su se pojavila navodna ukazanja.

Papa Franjo u jednom je intervjuu u svibnju 2017. godine izjavio da je osobno skeptičan prema navodnim ukazanjima.

- Više volim da je Gospa majka, naša majka, a ne telegrafski operater koji šalje poruku svaki dan u određeno vrijeme. To nije Isusova majka.

Međutim, prema duhovno-pastoralnim činjenicama Papa ne 'sklanja pogled' pa je stoga poslao nadbiskupa Hosera kako bi se situacija oko Međugorja još više pročistila.

- Svjedočim da je u Međugorju Majka Božja u središtu svega, bez obzira o eventualnim nadnaravnim događajima – rekao je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini te dodao:

- Odluka Pape da odvoji Međugorje kao hodočasničko mjesto u prepoznavanju navodnih ukazanja pokazuje njegovu dalekovidnost i brigu koju ima prema svima koji se iskrenim srcem povjere majčinskom zagovoru Marije.

U narednim danima dva će bliska Papina suradnika posjetiti Međugorje u sklopu Mladifesta. Bit će to kardinal Gualtiero Bassetti te kardinal Angelo De Donatis.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan