Otkrivena velika pomoć Pije XII. Židovima

Papa Pio XII. pomogao je grupi od 500 židovskih izbjeglica koje su izbegle sigurnu smrt, put koji su im namijenili nacisti.

pio_xii.jpg
Objavljeno:
 
11.01.2012 00:00

Papa Pio XII. pomogao je grupi od 500 židovskih izbjeglica koje su izbegle sigurnu smrt, put koji su im namijenili nacisti.

„Nije riječ o liberalnom ili konervativnom stanju stvari. Ova činjenica trebala bi biti u interesu svih ljudi, to mora znati svatko tko želi objektivno suditi Eugenija Pacellija, papu Pija XII.,“ rekao je William Doino agenciji EWTN News.

„Mislim da sve više ljudi bi trebalo istraživati njegov život i karakter te će jedino tako pronaći izvanredne stvari“, nadodao je.

Doino, novinar magazina „Iz Vatikana“, prikupio je veliku bibliografiju radova o ratnom papi.  

Njegovo najnovije istraživanje donosi na vidjelo nove informacije o audijenciji Howarda “Heinza” Wisle kod Pija XII. 1941. godine. Židov je govorio papi o grupi od pet stotina židovskih izbjeglica koje su bili smještene u kampu na otoku Rhodes gdje su bili suočeni s glađu i nedostatkom osnovnih potrepština.  

U Wislinim memoarima pronađen je zapis audijencije s Pijom XII.

Kako je Wisla zapisao, papa mu je rekao da je dobro učinio što je došao kod njega te mu je na kraju razgovora poručio da bude ponosan što je Židov. Uz papinu intervenciju, izgladnjele Židove spasio je s otoka brod Crvenog križa i doveo ih u Italiju.

Izvor: EWTN News

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!