Papa: Kristovo uskrsnuće je stvarno

„I danas neki teolozi smatraju da Kristovo uskrsnuće nije bilo stvarno“, istaknuo je Sveti Otac te još jednom ponovio da je Kristovo uskrsnuće bilo realno i objasnio kako to nije izbrisalo znakove njegova raspeća.

uskrs55.jpg
Objavljeno:
 
23.04.2012 00:00

Prije nedjeljne molitve Kraljice neba s mnoštvom okupljenih vjernika na Trgu Svetog Petra papa Benedikt XVI. je upozorio posebno talijanske vjernike na važnost odgoja mladih u pravim vrednotama, a ne samo znanstvenih i tehničkih spoznaja.

Naime, u nedjelju, 22. travnja u Italiji se obilježavao dan Katoličkog sveučilišta pod geslom "Budućnost zemlje u srcu mladih". Trećeg svibnja će posjetiti fakultet Medicine u Rimu, te im je već danas preporučio da idu u korak s vremenom, ali vjerni svojim izvorima. Osvrćući se na današnja liturgijska čitanja istaknuo je kako je Isusovo uskrsnuće bilo stvarno i nije izbrisalo rane s križa. I dan danas Uskrsli daruje svoj mir svijetu, koji je obilježen zlom i trpljenjem.

„I danas neki teolozi smatraju da Kristovo uskrsnuće nije bilo stvarno“, istaknuo je Sveti Otac te još jednom ponovio da je Kristovo uskrsnuće bilo realno i objasnio kako to nije izbrisalo znakove njegova raspeća.

„On je pokazao apostolima rane na rukama i nogama i tražio čak da mu dadnu nešto pojesti. Učenici su mu ponudili ribu sa žara, što je on uzeo i pojeo pred njima.“

Polazeći od opisa tog evanđeoskog prizora Papa je, navodeći sv. Grgura Velikog, primijetio kako riba sa žara predstavlja Isusovu muku kao posrednika između Boga i ljudi.

Drugi njemačko-talijanski teolog Romano Guardini ističe kako je pred prestrašenim i nevjernim učenicima, koji su mislili da vide prikazu, preobraženi Gospodin pokazao svoju tjelesnost. On ne živi kao prije. Njegovo postojanje nije shvatljivo, ali je ipak tjelesno i obuhvaća cijeli njegov proživljeni život i proživljenu sudbinu muke i smrti. To je stvarnost“, istaknuo je papa Ratzinger te primijetio kako zahvaljujući tim stvarnim znakovima, učenici su uspjeli svladati svoje početne sumnje te su se otvorili daru vjere, koja im je omogućila da shvate ono što je napisano o Kristu u Mojsijevim zakonima, u proročkim knjigama i Psalmima.

„Spasitelj nam je zajamčio da je stvarno nazočan među nama Riječju i Euharistijom.“

Sveti Otac je upozorio vjernike da kao što su učenici iz Emausa prepoznali Isusa u lomljenju kruha tako ga i mi susrećemo u euharistijskim slavljima.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!