Papa o Isusovom načinu molitve

Papa Benedikt XVI. je danas tijekom opće audijencije, nastavljajući obrazlagati Isusov način molitve, preporučio vjernicima da ne budu umišljeni, da ne misle kako im nitko nije potreban.

weekly.JPG
Objavljeno:
 
07.12.2011 00:00
Papa Benedikt XVI. je danas tijekom opće audijencije, nastavljajući obrazlagati Isusov način molitve, preporučio vjernicima da ne budu umišljeni, da ne misle kako im nitko nije potreban. Mladima je preporučio da čistim srcem, slijedeći Marijin primjer, koja se uvijek uzdala u Gospodina, dopuste da ih Bog oblikuje i odgaja.
 
Bog se objavljuje "malenima" odbacujući ovozemaljsku logiku prema kojoj bogati i obrazovani ljudi posjeduju važna znanja i prenose ih siromasima i bijednima, istaknuo je Sveti Otac i dodao kako se i mi kao i Isus možemo obratiti Bogu, nazivajući ga "Ocem", ali zato moramo imati srce malenih da bismo priznali da nismo samostalni, već nam je potreban Bog da bismo vršili njegovu volju i tako pronašli okrepu u našim svakodnevnim naporima. Isus je prihvatio Očev izbor, koji je odlučio objaviti se malenima i tako maleni postaju prvi primatelji njegove poruke. Isus posvema prihvaća Očev način djelovanja i njegov naum spasenja. 
 
Iz spasiteljskog zova, koji prenosi Matej, proizlazi duboko i intimno zajedništvo Isusa s Ocem, objasnio je papa Ratzinger i primijetio kako svako međusobno upoznavanje uključuje neke unutrašnje veze. Nije moguće drugoga upoznati bez zajedništva. Istinsko upoznavanje Boga prolazi preko prisnog zajedništva sa Sinom. Isus pokazuje kako pravo poznavanje Boga pretpostavlja zajedništvo s njim te stoga jedino "Sin", Prvorođenac koji je oduvijek u krilu Očevu (usp. Iv 1, 18) u savršenom jedinstvu s njim, doista poznaje Boga i može ga otkriti. Treba imati jednostavno srce kao što ga imaju djeca, bez umišljenosti onih koji se zatvaraju u sebe, misleći da im nije nitko potreban, pa ni Bog. 
 
Papa je na kraju istaknuo kako u Isusovu zovu nalazimo najusrdniji poziv čovječanstvu: "Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni". Kršćanstvo nije nauk koji se naučava, niti etički prijedlog, nego poziv na nasljedovanje jedne osobe, obraćajući se Bogu sinovskim pouzdanjem, sa srcem malenih, priznajući da nismo samostalni i da ne možemo izgraditi naš život bez Njega, ustvrdio je.
 
Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!