Papa: Bez ljepote ne možemo razumijeti evanđelje

Naglasio je kako Pavao svoj govor nije počeo s Isusom nego s poviješću jer kršćanstvo nije samo nauk, nego povijest koja vodi ovoj nauci.

3.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
07.05.2020 12:53

Papa Franjo predslavio je jutarnju Misu u Domu svete Marte s posebnim molitvama za umjetnike i pozivom kršćanima da nikada ne zaborave da su dio izabranog Božjeg naroda.

- Zamolio bih Gospodina da ih blagoslovi jer kroz umjetnike razumijemo ljepotu, a bez ljepote ne možemo razumjeti Evanđelje - rekao je Sveti Otac na početku Mise.

U propovijedi je komentirao ulomak iz Djela apostolskih (Dj 13,13-25) u kojem apostol Pavao odlazi u sinagogu propovijedati Isusa kao Spasitelja.

- Kad Pavao tumači novu nauku, on govori o povijesti spasenja. To je zato jer prije Isusa postoji povijest milosti i postoji Savez. Gospodin je izabrao Abrahama i hodao sa svojim narodom - kazao je Papa ističući dugu povijest Boga sa svojim narodom.

Naglasio je kako Pavao svoj govor nije počeo s Isusom nego s poviješću jer kršćanstvo nije samo nauk, nego povijest koja vodi ovoj nauci. Objasnio je da se kršćanstvo ne sastoji samo od etičkih i moralnih načela i da čovjek nije kršćanin samo zbog svoje etičke vizije. Kršćanstvo je više od toga.

- Biti kršćanin znači pripadati narodu kojeg je Bog slobodno izabrao. Ako nemamo ovu svijest, svijest pripadnosti nekom narodu, bit ćemo ideološki kršćani. Zato nikad ne gubite osjećaj pripadnosti Božjem narodu - istaknuo je papa Franjo podsjetivši na poslanicu Hebrejima u kojem stoji kako je odstupanje kršćana posljedica zaborava da pripadamo nekom narodu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!