Papa: Biti kršćanin ne znači samo obdržavati zapovijedi

Na današnjoj misi u Domu svete Marte papa Franjo posebno je molio za političare da mognu ostvariti svoj poziv.

10.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
20.04.2020 16:43

U ovo doba pandemije veliki teret i odgovornost pada na političke vlasti. Njih se danas posebno sjetio papa Franjo koji je molio od Boga da pomogne političarima da u ovo vrijeme zajedno traže ono što je dobro za narod, a ne za stranku.

Kako prenosi Vatican News, propovijedajući o današnjem evanđelju prema kojem Isus razgovara s Nikodemom, Sveti Otac podsjetio je tko je bio Nikodem.

- Nikodem je bio farizej, ugledan Židov, koji je osjetio potrebu da ode Isusu. Išao je noću, jer se krivo gledalo one koji su išli razgovarati s Isusom. Nisu svi farizeji bili loši. Nikodem je bio pravedan farizej koji je osjećao nemir, jer je čitao proroke i znao je da su bili navijestili to što Isus čini - pojasnio je papa Franjo.

Isus je u razgovoru s Nikodemom kazao kako se u kraljevstvo Božje ulazi novim rođenjem 'odozgo'.

- Nikodem se zbuni, ne razumije i doslovno protumači Isusov odgovor. Kako se može ponovno roditi netko tko je odrastao? Roditi se odozgor, roditi se od Duha; skok je koji Nikodem ne zna učiniti, jer Duh je nepredvidiv - kazao je Papa.

Komentirajući opis Duha, papa Franjo je primijetio kako ga Isus predstavlja kao nekog tko je slobodan, koji puše 'gdje hoće'.

- Tko se prepusti vodstvu Duha poslušna je i slobodna osoba. Biti kršćanin ne znači samo obdržavati zapovijedi; to treba činiti, ali ako se zaustaviš samo na tomu, nisi dobar kršćanin. Dobar je kršćanin onaj tko dopušta da Duh uđe u njega i da ga vodi tamo kamo on hoće. Nanovo se roditi znači dopustiti da Duh uđe u mene i da me Duh vodi, a ne ja, i to sa slobodom Duha tako da nikada nećeš znati gdje ćeš završiti – rekao je Papa.

Napomenuo je kako se kršćanin ne smije nikada zaustaviti samo na obdržavanju zapovijedi. Treba, naime, ići dalje, prema tom ponovnom rođenju koje je rođenje u Duhu, a koje daje slobodu Duha.

- To se dogodilo kršćanskoj zajednici iz prvoga čitanja, nakon što su se Ivan i Petar vratili s ispitivanja svećeničkih glavarā – rekao je Papa komentirajući prvo čitanje iz Djela apostolskih (Dj 4, 23-31).

Nakon što su izvijestili svoju braću o tomu što im je rečeno, njihova se zajednica prestrašila. Oni su na to odgovorili molitvom.

- To znači nanovo se roditi; za to je potrebna molitva. Molitva nam otvara vrata prema Duhu, i daje nam slobodu, smjelost, hrabrost Duha Svetoga. Neka nam Gospodin pomogne biti uvijek otvoreni Duhu, jer će nas On voditi naprijed u našem životu služenja Gospodinu - rekao je na kraju papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan