Papa: 'Bitno je nove generacije odgajati kao aktivne građane koji sudjeluju u društvu'

Papa Franjo primio je u audijenciju američku dobrotvornu Zakladu 'Šansa u životu'

71.jpg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
Daniel Ibáñez/Catholic News Agency
Objavljeno:
 
10.12.2019 13:38

Papa Franjo jučer je primio u audijenciju predstavnike američke dobrotvorne Zaklade 'Šansa u životu'.

- Bitno je nove generacije odgajati kao aktivne građane koji sudjeluju u društvu i stavljaju u središte osobu, te istovremeno brigu za okoliš. U borbi za taj cilj treba sudjelovati i tehnološka inovativnost, te će ga upravo nove generacije, ako su dobro motivirane, moći ostvariti, jer su rođene i rasle u sadašnjem tehnološkom kontekstu - istaknuo je Sveti Otac govoreći o odgoju novih generacija.

Kao posljedica 2. svjetskog rata, među mnogim nevoljama u Rimu bila je i prisutnost 100 000 djece koja su ostala bez obitelji i smještaja. Ta je situacija taknula mladog irskog svećenika Johna Patricka Crolla Abbinga koji se, umjesto diplomatske karijere, uz blagoslov pape Pija XII. radije posvetio brizi za siročad. Najprije je organizirao prihvatilište za djecu s ulice, a potom je zajedno s don Antoniom Rivoltom osnovao 'Republiku mladih' u mjestu Civitavecchia, odnosno 1953. godine 'Grad mladih Rimljana', i to su počeci nastanka te organizacije.

Nadahnut neovisnom i odlučnom naravi tih mnogih maloljetnika, osnivač je u samoupravi vidio bit života 'Grada mladih'. Mlade i djecu nazivao je građanima, bio je to prvi korak prema odgoju za povjerenje, vještinu i odgovornost kako bi mogli upravljati svojim gradom. Nakon određenog vremena Gradovi mladih su se raširili po cijeloj Italiji kako bi zatim nastali i u Etiopiji, Boliviji, Kolumbiji, Gvatemali i Peruu. Do danas ta je organizacija pomogla više od 30 000 mladih, a 2016. godine promijenila je ime u 'Šansa u životu', poštujući na taj način nakanu osnivača i preuzimajući ulogu na međunarodnoj razini, piše Vatikanski Radio.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan