Papa: Činimo milosrđe onima koji su najslabiji, samo tako ćemo izgraditi novi svijet

Papa Franjo danas je slavio euharistiju u crkvi Duha Svetoga u Rimu, u kojoj se već više od 20 godina na poseban način štuje Božje milosrđe.

65.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
19.04.2020 17:21

- Prošle smo nedjelje proslavili uskrsnuće našega Učitelja, a danas svjedočimo uskrsnuću učenika. Učenici, iako su vidjeli Uskrsloga, tjedan dana su proveli u strahu 'iza zatvorenih vrata' te ni Tomu apostola, koji je jedini bio odsutan, nisu uspjeli uvjeriti u uskrsnuće. Suočivši se s tom nevjericom, Isus se vratio, opet stao u sredinu i ponovio isti pozdrav: 'Mir vama!' Tu je počelo uskrsnuće učenika, od tog vjernog i strpljivog milosrđa, od otkrića da se Bog ne umara pružati nam ruku kako bi nas ponovo podigao iz naših padova - rekao je papa Franjo na Misi u crkvi Duha Svetoga u Rimu

Istaknuo je kako Bog želi da ga gledamo kao svojega Oca koji nas uvijek podiže. Istaknuo je kako je upravo milosrđe ruka koja nas uvijek podiže, a Bog zna da bez milosrđa ostajemo na zemlji te nas, kako bismo hodili, ponovno treba staviti na noge.

- Netko može prigovoriti i reći: 'Ali ja nikako ne prestajem padati!' Gospodin to zna i uvijek je spreman da te podigne. Ne želi da neprestano preispitujemo svoje padove, nego da se zagledamo u Njega koji u padovima gleda djecu koju treba podignuti, a u bijedi djecu koju treba ljubiti s milosrđem. Danas, u ovoj crkvi koja je postala svetište milosrđa u Rimu, na nedjelju koju je prije 20 godina sveti papa Ivan Pavao II. posvetio Božanskom milosrđu, puni pouzdanja prihvatimo tu poruku - istaknuo je papa Franjo.

Podsjetio je kako je Isus svetoj Faustini rekao: 'Kćeri, daj mi svoju bijedu', te potaknuo da se svatko od nas upita je li Bogu dao svoju bijedu.

- Jesmo li mu pokazali svoje padove kako bi nas podigao? Ili ima nešto što još držimo u sebi? Možda grijeh, grižnju savjesti iz prošlosti, ranu koju imamo u sebi, ogorčenost prema nekome ili ideju o određenoj osobi. Gospodin čeka da mu donesemo svoju bijedu kako bi nam otkrio svoje milosrđe - rekao je Papa. 

Istaknuo je kako na blagdan Božjeg milosrđa najljepši navještaj dolazi po učeniku koji je stigao kasnije.

- Samo je Toma nedostajao. No Gospodin ga je čekao. Milosrđe ne napušta onoga koji zaostaje. Sada, dok razmišljamo o sporom i napornom oporavku od pandemije koronavirusa, upravo se ta opasnost nameće: zaboraviti onoga koji je zaostao. Riskiramo da nas pogodi još gori virus ravnodušne sebičnosti, koji se prenosi počevši od ideje da se život poboljšava ukoliko meni ide bolje i da će sve biti dobro ako meni bude dobro. Odatle se polazi i dolazi do selekcioniranja ljudi, odbacivanja siromašnih i do žrtvovanja onih koji su zaostali na oltaru napretka. Međutim, ta nas pandemija podsjeća da ne postoje razlike i granice među onima koji trpe. Svi smo krhki, jednaki i dragocjeni. Ono što se događa uzdrmalo nas je iznutra. Vrijeme je da uklonimo nejednakosti, da ispravimo nepravdu koja potkopava korijene zdravlja cijeloga čovječanstva! Učimo od prve kršćanske zajednice koja je opisana u Djelima apostolskim. Primila je milosrđe i živjela je s milosrđem: 'Svi koji prigrliše vjeru bijahu združeni i sve im bijaše zajedničko. Sva bi imanja i dobra prodali i porazdijelili svima kako bi tko trebao'. To nije ideologija, to je kršćanstvo - naglasio je Sveti Otac.

Podsjetio je i na riječi Svete Faustine, nakon susreta s Isusom je napisala: 'U duši koja trpi moramo vidjeti Isusa raspetoga, a ne nametnika i teret. Gospodin nam daje mogućnost da se vježbamo u djelima milosrđa, a mi se vježbamo u osuđivanju'.

- Međutim, i ona se jednoga dana žalila Isusu da se milosrdne smatra naivnima. Rekla je: 'Gospodine, često iskorištavaju moju dobrotu'. A Isus joj je odgovorio: 'Nije važno, kćeri moja, ne brini zbog toga, uvijek budi milosrdna prema svima'. Ne mislimo samo na svoje i pojedinačne interese. Prihvatimo tu kušnju kao priliku kako bismo imali budućnost jer je, bez zajedničkog pogleda, nitko neće imati. Danas razoružana i razoružavajuća Isusova ljubav uskrsava učenikovo srce. Kao apostol Toma, prihvatimo milosrđe, to jest spasenje svijeta. Činimo milosrđe onima koji su najslabiji, samo tako ćemo ponovo izgraditi novi svijet - zaključio je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!