Papa: Crkva se ne smije zatvoriti nego čuti vapaj siromašnih

Papa Franjo je u nedjeljnom Angelusu istaknuo da je zadatak kršćanina oduprijeti se grijehu i moralnom propadanju i Kristovim svjetlom rastjerati tamu.

1.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
10.02.2020 10:17

Papa Franjo u nedjeljnom je Angelusu istaknuo da je zadatak kršćanina oduprijeti se grijehu i moralnom propadanju i Kristovim svjetlom rastjerati tamu, prenosi Vatican News.

- 'Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta.' To su Isusove riječi učenicima. On koristi simbolički jezik kako bi onima koji ga namjeravaju slijediti pokazao nekoliko kriterija za život i svjedočenje u svijetu - kazao je Sveti Otac.

Govoreći o soli, kazao je kako ona daje okus, čuva i štiti hranu od pokvarljivosti. Isto tako, kaže Papa, svaki kristov učenik treba biti onaj koji čuva društvo od opasnosti koje onečišćuju život ljudi.

- Radi se o odupiranju grijehu i moralnom propadanju, svjedočeći poštenje i bratstvo, ne popuštajući ovozemaljskim iskušenjima moći i bogatstva. Onaj učenik je sol koji se, unatoč svakodnevnim neuspjesima, diže iz prašine vlastitih pogrešaka, kreće ponovo svaki dan hrabro i strpljivo, tražeći dijalog i susret s drugima. Učenik je sol ako ne traži da se drugi s njim u svemu slažu i da ga hvale, nego pokušava biti ponizan i konstruktivan, te vjeran Isusovom nauku koji je došao na svijet, ne da bi bio služen, nego da služi. Takvo nam ponašanje treba! - kazao je Papa.

Potom se osvrnuo na svjetlost koja se spominje u evanđeoskom ulomku. 

- Svjetlost tjera tamu i omogućava nam da vidimo. Isus je svjetlost koja je rastjerala tamu, no ona i dalje ostaje u svijetu i u pojedincima. Zadatak je kršćana širiti Kristovo svjetlo i naviještati evanđelje, te na taj način oslobađati od tame. To svjetlo mora proizlaziti iz naših riječi, a osobito iz naših dobrih djela. Učenik i kršćanska zajednica svjetlo su svijeta kada druge usmjeravaju prema Bogu, pomažući svakome da iskusi Njegovu dobrotu i milosrđe. Isusov je učenik svjetlo kada živi vlastitu vjeru izvan ograničenih prostora, kada doprinosi uklanjanju predrasuda i kleveta, te unosi svjetlo istine u situacije koje su zagađene licemjerjem i lažima - naglasio je papa Franjo.

Kazao je kako nas Isus poziva da se ne bojimo živjeti u svijetu, čak ako u njemu nailazimo na sukobe i grijeh.

- Pred nasiljem, nepravdama i ugnjetavanjem, kršćanin se ne može zatvoriti u sebe ili sakriti u svoju sigurnost; Crkva ne može napustiti svoje poslanje evangelizacije i služenja. Crkva se velikodušno i nježno troši za najmanje i siromašne, sluša vapaj najslabijih i isključenih, jer je svjesna da je zajednica hodočasnika, pozvana svijetom pronositi spasenjsku prisutnost Isusa Krista. Neka nam Presveta Djevica pomogne biti sol i svjetlo među ljudima, noseći svima, životom i riječju, Radosnu vijest o Božjoj ljubavi – zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan