Papa Franjo: ‘To nije Crkva u krizi, to je Crkva koja raste!’

U velikom intervjuu Papa Franjo je progovorio o različitim temama poput krize u Crkvi, suđenjima svećenicima optuženim za silovanje, položaju žena u društvu i mnogim drugim.

cq5dam-thumbnail-cropped-750-422.png
Autor
vaticannews/Laudato/L.G.
Fotograf
vaticannews
Objavljeno:
 
30.05.2019 12:04

Nekoliko pitanja koja su ostala otvorena posljednjih mjeseci pontifikata odgovorena su u dužem intervjuu kojeg je Papa Franjo dao novinarki Valentini Alazraki za meksičku TV Televisa. S ovom poznatom novinarkom Rimski biskup je razgovarao preko sat vremena o pitanjima koja nisu postavljena tijekom razgovora s novinarima u zrakoplovu: od optužbi bivših svećenika, aktualnih suđenja, djelovanju Ivana Pavla II. I Benedikta XVI, o različitim aferama unutar Crkve te društveno-političkim temama kao što su uloga žena i feminicidi, pitanja migranata i homoseksualaca i drugim.
 
Jedno od pitanja u intervjuu odnosilo se na slučaj McCarrick, bivšeg washingtonskog nadbiskupa i zlostavljača mladih i maloljetnika, kojem je Papa Franjo u veljači prošle godine oduzeo sve Crkvene službe i časti, oduzevši mu i svećenički status. Novinarka je podsjetila Papu na neobično “priopćenje” nuncija Carla Maria Viganòa u kojem je ovaj zatražio ostavku Pape jer je ‘rehabilitirao McCarricka’. Mnogi Papini protivnici tako su se posljednjih mjeseci pitali je li znao za McCarricka? Franjo je uklonio svaku sumnju: ‘Rekao sam mnogo puta: nisam znao, nisam imao pojma (…) ma znate da nisam ništa znao o McCarricku, inače ne bih šutio, zar ne?’.
 
S istom iskrenošću Papa je odgovario na još jedan kritični slučaj: onaj argentinskog biskupa Gustava Zanchette, upravitelja APSA (vatikanskih nekretnina), koji je pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja.
 
- Došlo je do optužbe i prije nego što sam zatražio od njega da se odrekne službe, odmah sam ga pozvao i suočio s osobom koja ga je optužila. Na kraju se branio govoreći da su ga hakirali. Doveo sam ga ovamo i zatražio ostavku. Lijepo i jasno. Dvije i pol godine nakon njegove ostavke, poslao sam ga u Španjolsku na psihijatrijski test. Rezultat testa je bio normalan. Zadržao sam ga ovdje jer je test rekao da je imao dijagnostičke vještine upravljanja i vještine savjetovanja. Ali zašto je stvoreno “ad hoc” jedno mjesto u upravljanju nekretninama? Ekonomski je bilo neuredno, a on nije loše upravljao ekonomskim poslom - objasnio je Papa.
 
Upitan o krizi u Crkvi, Papa uvjerava da ‘krize također pomažu u rastu gdje trebamo prilagoditi određene stvari, promicati neke druge i krenuti naprijed, naprijed u tom pogledu’. Papa je, stoga, pohvalio gestu novog biskupa Paola Giuliettija (iz biskupije Lucca u Italiji) koji je, preuzimajući povjerenu mu biskupiju, odlučio ući u katedralu kao hodočasnik odjeven poput običnog svećenika (umjesto u limuzini i s okićenom reverendom) s više od dvije tisuće mladih koji su ga pratili.
 
- To je fantastično! To nije Crkva u krizi, to je Crkva koja raste! U krizi su modaliteti koji čine Crkvu, ali koji moraju pasti. Budimo svjesni. Vatikan, kao oblik vladavine, Kurija, ono što jest, posljednji je europski dvor apsolutne monarhije. Posljednji. Ostali su sada ustavne monarhije. Dvorci se urušavaju. Ovdje još uvijek postoje strukture dvora koje moraju pasti – ističe Papa.
 
U intervjuu odaje počast svojim prethodnicima za rad na dramatičnom slučaju Marcial Maciel, utemeljitelja “Kristovih legionara” koji je zapravo bio narkoman i serijski nasilnik. Za Ratzingera ističe kako je bio hrabar, a za Ivana Pavla II. ističe da trebamo sagledati razdoblje njegovog djelovanja.
 
- Moramo razumjeti određene stavove jer je došao iz zatvorenog svijeta, iza željezne zavjese gdje je u svemu vladao komunizam. A postojao je obrambeni mentalitet. Moramo dobro razumjeti, nitko ne može sumnjati u svetost ovoga čovjeka i njegovu dobru volju. Bio je sjajan. Ipak, ponekad je i Ivan Pavao II. bio prevaren, sigurno. U slučaju Austrije, primjerice, kod imenovanja nadbiskupa Beča, benediktinskog redovnika koji je izgledao jedno, a zatim je se skunuo poklopac s lonca - prisjeća se Papa.
 
U intervjuu je dosta prostora posvećeno i temi žena: zlostavljanima, žrtvama ubojstava i ropstva.
 
- Svijet bez žena ne funkcionira. Ne zato što je žena ta koja rađa djecu, ostavimo sada sa strane rađanje. Kuća bez žene ne funkcionira. Postoji riječ koja nestaje iz našeg riječnika jer je se svi plaše. To je nježnost. To je ženska baština. Sad, od tuda do femicida, do ropstva, korak je kratak. Kako nastaje ta mržnja? Ne mogu to objasniti. No, očito je da žena i dalje ostaje u drugom planu, a izraz iznenađenja kad je žena uspješna to dobro pokazuje – kazao je Papa.
 
U intervjuu su se dotakli i teme migranata kada je Papa izrazio tugu zbog zatvorenih luka za brodove koji prevoze izbjeglice i bol za Mediteran koji je postao groblje. Zatim je zamolio da se obrati pozornost na vraćanje u domovinu bez sigurnosti.
 
- Pa i za povratak je potrebno imati dijalog sa zemljom podrijetla, a ne samo podignuti zid ili zatvoriti vrata kuće. Ne znam što se događa pa da ulazi ta nova kultura obrane teritorija gradnjom zidova. Već smo upoznali jedan, onaj berlinski, koji nam je donio toliko glavobolje i toliko patnje. Ali čini se da ono što radi čovjek, životinje ne rade. Čovjek je jedina životinja koja pada dva puta u istu rupu. Pravimo opet iste stvari - razočarano ističe Papa.
 
Papa Franjo je prihvatio kao kompliment kritiku nekih da su mu prioritet osobe koje su daleke od vjere. Napomenuo je da su njegove riječi kako homoseksualnu djecu treba poslati psihijatru zapravo krivo shvatili.
 
- I čudno je, rekli su mi, da me branila jedna osoba koja je nevjernik, odnosno da je napisao da je to bio “lapsus lingue”. Homoseksualne osobe imaju pravo biti u obitelji. Još jedna stvar koju sam rekao je kad se tijekom odrastanja primjete neki znakovi u djeci, potrebno ih je poslati, htio sam reći profesionalcu, a umjesto toga izašlo je psihijatru. Pa je naslov tih novina bio: ‘Papa šalje homoseksualce psihijatru’. To nije istina! Ponovno su mi postavljali isto pitanje i ponovio sam: To su djeca Božja, imaju pravo na obitelj i to je sve – branio je svoje stavove Papa.
 

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan