Papa Franjo: Bogatstvo, krutost, lijenost i klerikalizam nas udaljava od upoznavanja Isusa

Na jutarnjoj misi u Domu svete Marte papa Franjo molio je za preminule zbog zaraze koronavirusom, s posebnim mislima prema onima koji su umrli bez blizine i pažnje njihovih obitelji i bez pogreba.

8.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
05.05.2020 14:40

U propovijedi se osvrnuo na evanđelje dana u kojemu se govori o Židovima koji traže od Isusa da im otvoreno kaže je li on Krist, piše Vatican News.

- Gospodin im je odgovorio: 'Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim u ime Oca svoga – ona svjedoče za mene. Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca'. To u nama pobuđuje dvojbu: vjerujem li? Što me zaustavlja pred vratima koja su Krist - zapitao se Sveti otac kazavši kako ima stvari koje nam ne dopuštaju ići naprijed u poznavanju Gospodina.

Kao prvu prepreku istaknuo je bogatstvo. Kazao je kako ima mnogo onih koji su ušli u odnos s Bogom, ali su od toga odustali jer su ostali zatočeni u bogatstvima.

- Gospodin je bio oštar prema bogatstvu jer je ono prepreka za napredovanje. Trebamo li pasti u pauperizam? Ne. Ali ne smijemo biti robovi bogatstava, ne smijemo živjeti za bogatstvo, jer bogatstvo je gospodar ovoga svijeta, a ne možemo služiti dvojici gospodara. Bogatstvo nas zaustavlja - istaknuo je papa Franjo.

Drugo što nas priječi da idemo naprijed u poznavanju Isusa bila bi krutost srca. Kao primjer ističe kako Isus prekorava farizeje, zakonoznance, zbog krutosti koja nije vjernost.

- Vjernost je uvijek Božji dar; krutost je sigurnost za samoga sebe. Jedna žena je jedne subote poslijepodne sudjelovala na vjenčanju, pa me upitala vrijedi li ta misa kao nedjeljna jer su čitanja bila drugačija. Bojala se da je pala u smrtni grijeh. No, to je rigidnost. To nas udaljuje od Isusa, od Isusove mudrosti; oduzima ti slobodu. Brojni pastiri daju da ta krutost raste u dušama vjernika, a ona nam ne dopušta da uđemo kroz Isusova vrata - primijetio je Papa.

Kao treću prepreku spomenuo je lijenost, onaj umor koji nam oduzima volju da idemo naprijed i vodi nas do mlakosti, čini nas mlakima.

- Osim toga, ružno je ponašanje i klerikalizam, jer se stavlja na Isusovo mjesto. Klerikalizam koji vjernicima oduzima slobodu vjere. To je ružna bolest u Crkvi, klerikalno ponašanje. I svjetovnost, svjetovni duh, priječi nas da napredujemo u poznavanju Isusa. Kada življenje vjere završi u svjetovnosti, kada je sve svjetovno - naglasio je Papa te kao primjer dao proslavu nekih sakramenata.

Napomenuo je da u svim tim ponašanjima nedostaje slobode, a Isusa se ne može nasljedovati bez slobode.

- Katkada sloboda ide predaleko pa se čovjek posklizne, ali gore je ako se posklizne prije nego što započne ići prema Isusu - primijetio je papa Franjo moleći na koncu Gospodina da nas prosvijetli, da pogledamo u svoju nutrinu tražeći ima li slobode za hod prema Isusu kako bismo postali ovce njegova stada. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!