Papa Franjo: Čuvajte se da ne 'kliznete' u svjetovnost

Papa Franjo je na misi u Domu svete Marte upozorio da nam srca ne odu u krivovjerje.

11.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
13.02.2020 13:08

Papa Franjo u jutrašnjoj Misi u Domu svete Marte razmišljao je o prvom čitanju iz Knjige o kraljevima koje danas govori o 'Salomonovom otpadništvu' u starosti (1 Kr 11,4-13).

U svetopisamskom ulomku piše kako su Salomonove žene okrenule svoje srce čudnim bogovima, dok je Salomon već ušao u duboku starost. Papa je rekao da je kralj Salomon počeo svoj put kao dobar dječak koji je od Gospodina tražio mudrost i primio je. U to je vrijeme, pojasnio je papa, bilo moguće imati više od jedne žene, iako, objasnio je, to ne znači da je takav čovjek bio 'ženskaroš'.

U međuvremenu Salomonovo je srce postalo slabo ne zato što se oženio s nekoliko žena, već zato što su dolazili iz drugih naroda koji su služili drugim bogovima. Upao je u 'zamku' puštajući žene da ga uvjere da i on počne obožavati njihove idole. Time je upao u poganstvo.

- Njegovo otpadništvo nije bilo odjednom. Bilo je to sporo otpadništvo. Kralj Salomon nije samo jednom sagriješio po tom pitanju, već je 'kliznuo' u grijeh - rekao je Papa.

Istaknuo je kako to što se Salomonu dogodilo može zateći i nas same.

- To se događa u našem vlastitom životu. Nitko od nas nije zločinac; nitko od nas ne čini velike grijehe kao što je David činio sa Urijinom ženom. Ali u čemu leži opasnost? Pustimo se da polako kliznemo. Uopće ne shvaćaš, ali polako kliziš. Stvari se relativiziraju, a vjernost Bogu se gubi. Te su žene bile iz drugih naroda i koliko često zaboravljamo Gospodina i počinjemo se baviti drugim bogovima: novcem, ispraznošću, ponosom. Ali to se događa polako, a bez Božje milosti sve je izgubljeno - kazao je Sveti Otac.

Papa Franjo se zatim prisjetio Psalma 106 kako bi naglasio da stopiti se s narodima i služiti njihovim idolima znači postati ovozemaljski i poganski.

- To je teški grijeh, ali mi se često opravdavamo riječima: 'svi to rade, ne brini oko toga', a tako gubimo vjernost jedinom i jedinom Bogu. Razmotrimo ovaj grijeh svjetovnosti, gubitka autentičnosti Evanđelja, autentičnosti Božje riječi i ljubavi Božje koja je svoj život dala za nas. Ne možete održati dobar odnos s Bogom i sa đavolom - istaknuo je papa Franjo.

Zaključujući svoju homiliju, papa Franjo pozvao nas je da zamolimo Gospoda za milost da se zaustavi kad primijetimo da je naše srce počelo kliziti od Njega.

- Tražimo od Gospoda milosti da shvatimo kad naše srce počne slabiti i klizati kako bismo se zaustavili. Njegova milost i ljubav zaustavit će taj tobogan ako ga molimo u molitvi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan