Papa Franjo: Danas kao da je podjela važnija od jedinstva!

Papa Franjo u jutarnjoj je Misi u Domu svete Marte posebno molio za obitelji, zatvorenima u kući zbog pandemije koronavirusa, te molio da u njima ne bude nasilja, nego da vlada mir, strpljenje i kreativnost.

10.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
04.05.2020 16:07

Na temelju današnjeg čitanja iz Djela apostolskih (Dj 11,1-18) o Petru kojemu braća u vjeri prigovaraju zato što je jeo s poganima u njihovoj kući, papa Franjo istaknuo je kako je Petar to učinio jer ga je Duh naveo na to.

U Crkvi uvijek postoji taj duh 'mi smo pravednici, drugi su grješnici'. To je bolest Crkve koja proizlazi iz ideologijā ili vjerskih stranaka - napomenuo je Papa.

U tom kontekstu spomenuo je da su u Isusovo vrijeme postojale četiri velike vjerske stranke: farizeji, saduceji, zeloti i eseni. 

- Svaka je stranka tumačila svoju 'ideju' o zakonu. I Isusa su prekoravali zbog toga što je ulazio u kuću carinikā koji su po njihovu mišljenju bili grješnici. Ti prijekori uvijek stvaraju podjele, a danas kao da je podjela važnija od jedinstva. Važnija je moja ideja od Duha Svetoga koji nas vodi - upozorio je Sveti Otac.

Potom je naglasio kako Bog čini suprotno. On želi jedinstvo i ne želi da itko bude izvan Crkve.

- U Evanđelju nam Gospodin kaže kako ima i drugih ovaca koje nisu iz ovog ovčinjaka, ali koje isto treba dovesti kako bi postali jedno stado. Isus nam se predstavlja kao pastir sviju: i odraslih i malenih, bogatih i siromašnih, dobrih i zlih. Došao je zbog svih ljudi i umro je za sve. Imamo samo jednog Otkupitelja - poručio je Papa zaključivši kako su razlike dopuštene, ali uvijek u jedinstvu Crkve.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!