Papa Franjo: Dopustimo da nas Gospodin tješi

Na današnji Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca papa Franjo u Misi u Domu svete Marte zazvao je Božji blagoslov na djelatnike tih ustanova koje čine toliko dobra.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
08.05.2020 14:29

U propovijedi se dotaknuo današnjeg evanđelja u kojemu Isus kaže svojim učenicima: 'Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja' (Iv 14,1-6), piše Vatican News.

- Taj se Isusov razgovor s učenicima odvija tijekom Posljednje večere. Isus je žalostan i svi su žalosni. Rekao im je da će ga jedan od njih izdati, ali istodobno ih počinje tješiti. Tu vidimo na koji način Isus tješi - napomenuo je Papa nadodavši kako imamo mnogo načina utjehe, od one istinske do one formalne.

Kazao je kako Bog uvijek tješi iz blizine, u istini i nadi, istaknuvši tri obilježja Božje utjehe. Podsjetio je na Gospodinove riječi: 'Ovdje sam, s vama'.

- Često je prisutan u tišini, ali znamo da je tu. On je uvijek prisutan. Ta je blizina Božji stil. Gospodin tješi iz blizine, i ne rabi prazne riječi; štoviše, više voli tišinu. Malo govori, ali je blizu - rekao je Papa.

Kao drugo obilježje Isusove utjehe istaknuo je istinu. Isus je uvijek iskren, on ne skriva istinu, jer on sâm Istina.

- Treća je karakteristika Isusove utjehe nada. On kaže: 'Trenutak je ružan, ali neka se ne uznemiruje srce vaše; vjerujte i u mene, jer „u domu Oca mojega ima mnogo stanova. Idem pripraviti vam mjesto'. On ide prvi otvoriti vrata stana u koji nas želi povesti. Gospodin se vraća svaki put kada je netko od nas na putu odlaska s ovoga svijeta - naglasio je Sveti Otac.

Potom je priznao kako nije lako dopustiti Gospodinu da nas tješi.

- Često se, u ružnim trenutcima, naljutimo na Gospodina i ne dopuštamo Mu da dođe i da nam tako govori, tom nježnošću, bliskošću, blagošću, tom istinom i nadom. Molimo za milost da naučimo dopustiti da nas Gospodin tješi. Gospodinova je utjeha istinita, ne vara. Bliska je, istinita i otvara nam vrata nade - zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!