Papa Franjo: 'Hitno treba zaustaviti iskorištavanje siromašnih'

Susret s članovima karitativne udruge Pro Petri Sede.

80.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
25.02.2020 11:02

- Ljudsku se osobu uvijek mora štititi i braniti u njezinoj cjelovitosti i dostojanstvu, bez obzira na njezino podrijetlo ili društveni položaj - rekao je papa Franjo članovima karitativne udruge Pro Petri Sede koji su se okupili u Rimu, u prigodi godišnjeg hodočašća na grob svetoga Petra, piše Vatican News.

Sveti Otac je istaknuo da je to doprinos borbi za cjeloviti ljudski razvoj svake osobe.

Dvije su riječi dragocjene u nauku pape Franje na koje je podsjetio u svojem govoru: 'svjesno davanje prednosti siromašnima' i svima onima koje svijet odbacuje, jer smetaju u pretjeranoj utrci za posjedovanjem, za karijerom i moći, te 'ekološko obraćenje' kojem je udruga Pro Petri Sede već dala svoj važan doprinos.

- Hitno treba zaustaviti iskorištavanje siromašnih! Hitno trebaju prestati grozote u zemljama žrtvama ratova i sukoba, koje tjeraju mnoge ljude u izgnanstvo – rekao je Sveti Otac.

Naglasio je kako ljudska i socijalna dimenzija u njegovu nauku nerazdvojno su povezane s brigom o zajedničkom domu i s prijedlogom cjelovite ekologije, a odatle proizlazi apel za ekološko obraćenje.

- Vaše svjedočanstvo kršćanskoga života koje se očituje kroz velikodušnost i pažnju prema drugima, danas sve nas poziva da se borimo protiv općenitog ozračja individualizma, sebičnosti i ravnodušnosti koji ugrožavaju, bilo mir među ljudima bilo okoliš. Potičem vas da ostanete čvrsti u svojim uvjerenjima i u vjeri, kako biste bili plamen koji srcima današnjih muškaraca i žena donosi nadu. Kao sveti Petar hrabro iziđite na pučinu i dijelite s drugima veliku ljubav koju nam je Krist objavio - zaključio je papa Franjo. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!