Papa Franjo: Isus poziva ljude k sebi da Ga slijede kako bi pronašli spokoj

Crkva je pozvana živjeti djela milosrđa i naviještati siromašnima, rekao je papa Franjo.

angelus-2611.jpg
Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
05.07.2020 12:06

Evanđeoski odlomak nam ove nedjelje ukazuje na tri stvari: prije svega Isus uzdiže molitvu blagoslova i hvale Ocu jer je očitovao malenima otajstva Kraljevstva nebeskoga; zatim otkriva intiman odnos između njega i Oca; i naposljetku poziva ljude k sebi da Ga slijede kako bi pronašli spokoj, rekao je papa Franjo prije nedjeljene molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

- Isus najprije slavi Oca, jer je sakrio otajstva svoga kraljevstva 'od mudrih i umnih'. Tako ih naziva uz dozu ironije, jer si umišljaju da su mudri i umni, a srca su im i dalje zatvorena. Očeva otajstva Isus otkriva 'malenima', odnosno onima koji s povjerenjem primaju njegovu Riječ spasenja, koji ga trebaju i sve očekuju od njega – rekao je Sveti Otac.

Zatim se osvrnuo na jedinstvo Isusa (sina) i Boga (oca).

- Samo između Sina i Oca postoji ta potpuna uzajamnost: jedan poznaje drugoga, jedan živi u drugome. No, ovo jedinstveno zajedništvo je poput rascvjetalog cvijeta, besplatno otkriva svoju ljepotu i dobrotu. I tu slijedi Isusov poziv: 'Dođite k meni…'. Želi dati ono što je primio od Oca – naglasio je papa.

Isus se obraća izmorenima i opterećenima, staje među njih jer je 'krotka i ponizna srca', rekao je papa Franjo.

- Isus sve to živi u potpunom predanju Ocu i iz toga proizlazi njegovo učenje, koje naziva 'jarmom', kao što se nekoć običavalo nazivati jaram zakona i raznih učitelja. Međutim, Isus obećava slatko i lagano breme dva razloga: jer dolazi od Oca, i jer je on sam pod tim istim teretom, da ga nosi zajedno s nama. Tako 'krotki i ponizni' Isus nije uzor ravnodušnima niti predstavlja žrtvu, on je Čovjek koji od srca živi takvu situaciju u Očevoj ljubavi, odnosno u Duhu Svetomu. On je uzor 'siromašnima u duhu' i svim onim 'blaženicima' u Evanđelju, koji izvršavaju Božju volju i svjedoče Njegovo kraljevstvo – naglasio je.

Ovo 'osvježenje' koje Krist nudi izmorenima i opterećenima nije samo psihološko olakšanje ili milost, nego radost za siromašne da budu evangelizirani i da budu graditelji novog čovječanstva, rekao je Sveti Otac.

- To je poruka svim ljudima dobre volje kojima se Isus i danas obraća u svijetu koji uzvisuje bogate i moćne, bez obzira kako su do toga stigli, a koji ponekad na tom putu gaze ljude i njihovo dostojanstvo. To je ujedno i poruka Crkvi, koja je pozvana živjeti djela milosrđa i naviještati siromašnima – istaknuo je.

Prije molitve Angelusa papa je zazvao Marijin zagovor.

- Marijo, najponiznija i najuzvišenija među svim stvorenjima, zagovaraj nas kod Gospodina da steknemo mudrost srca, kako bismo znali razlučivati njegove znakove u našem životu i kako bismo bili protagonisti onih otajstava koji se, skriveni od mudrih, objavljuju malenima – zaključio je.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja papa se osvrnuo na rezoluciju koju je ovoga tjedna usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, a kojom se pripremaju neke mjere za suzbijanje razornih posljedica virusa COVID-19, osobito u područjima zahvaćenima sukobima.

- Poziv na globalan i trenutačan prekid sukoba je za svaku pohvalu; to bi omogućilo neophodan mir i sigurnost kako bi se pružila žurno potrebna humanitarna pomoć. Nadam se da će ova odluka biti provedena učinkovito i brzo za dobro mnogih ljudi koji pate. Neka ova rezolucija Vijeća sigurnosti bude prvi hrabar korak prema mirnoj budućnosti – istaknuo je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!