Papa Franjo: Ivan Pavao II. bio je čovjek molitve, bliskosti i pravde

Dobro je znao da je prvi zadatak jednog biskupa moliti. To je Ivan Pavao znao i činio. Bio je čovjek molitve - istaknuo je papa Franjo.

Untitled-1.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
18.05.2020 08:38
Povodom 100-te obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. služena je sveta Misa na njegovom grobu u bazilici sv. Petra u Rimu, koju je predslavio papa Franjo. U propovijedi je istaknuo kako se u sv. Ivanu Pavlu II. mogu vidjeti brojne crte koje karakteriziraju Dobroga pastira, izdvojivši tri najvažnije, a to su molitva, bliskost narodu i ljubav prema pravdi
 
- Sveti papa Ivan Pavao II. bio je 'Božji čovjek' jer je puno molio, unatoč tome što je imao puno obaveza kao poglavar Crkve. Dobro je znao da je prvi zadatak jednog biskupa moliti. To nije napisano u dokumentima Drugog vatikanskog sabora nego je to rekao sam Sv. Petar. To je Ivan Pavao znao i činio. Bio je čovjek molitve. – istaknuo je papa Franjo. 
 
Dodao je, kako je sv. Ivan Pavao II. Bio 'čovjek bliskosti'. 
 
- Nije bio udaljen od naroda, išao je tažiti naroda. Prošao je cijeli svijet tražeći čovjeka. Ta bliskost je jedan od načina djelovanja Boga s izraelskim narodom. Pastir treba biti blizak narodu. Bio je blizak i velikim i malima. Svojim životom dao nam je primjer bliskosti – rekao je Sveti Otac.  
 
Kao treću karakteristiku papa Franjo naveo je  'ljubav prema pravdi', istaknuvši kako je On bio čovjek koji je želio društvenu pravednost i pravednost među narodima. 
 
- Papa Ivan Pavao II. bio je primjer milosrđa, a pravednost i milosrđe idu zajedno. Jedno bez drugog ne mogu ići. Govoreći o milosrđu i pravednosti prisjetimo se koliko je on učinio da bi ljudi naučili što je to pravednost – naglasio je Papa. 
 
Svoju homiliju je zaključio molitvom da po zagovoru sv. Ivana Pavla Bog da svima nama, posebno pastirima, milost molitve, milost bliskosti i milost pravednost. 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!