Papa Franjo: Kršćanski život i kompromisi ne mogu se spojiti

Isusova žarka želja je donijeti na zemlju oganj Očeve ljubavi koja će pokrenuti život po kojem se čovjek spašava.

angelus.jpg
Autor
vaticannews.va/Laudato/M.P.
Fotograf
youtube.com/screenshot
Objavljeno:
 
19.08.2019 09:42

-Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! – riječi su evanđelja kojima Isus upozorava učenike da je došao trenutak odluke (Lk 12,49-53) – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra.

Objasnio je kako se Kristov dolazak na svijet podudara s vremenom odlučnih izbora.  

- Odluka za evanđelje ne može se odgoditi. Da bismo bolje razumjeli taj njegov poziv koristi se slikom ognja koji je sam došao donijeti na zemlju. Svrha tih riječi je pomoći učenicima osloboditi se svake lijenosti, ravnodušnosti i zatvorenosti, kako bi prihvatili oganj Božje ljubavi koja je, kako podsjeća sveti Pavao, 'razlivena u srcima našim po Duhu Svetom' (Rim 5,5) – rekao je Papa.

Dodao je kako je Isusova žarka želja donijeti na zemlju oganj Očeve ljubavi koja će pokrenuti život po kojem se čovjek spašava.

- Poziva nas da u svijetu širimo taj oganj, zahvaljujući kojem ćemo biti prepoznati kao Njegovi istinski učenici. Oganj ljubavi koji je Krist po Duhu Svetom zapalio u svijetu, neograničen je i univerzalan. To se vidjelo od prvih dana kršćanstva; svjedočanstvo evanđelja proširilo se poput milosnog ognja, nadvladavajući svaku podjelu među pojedincima, društvenim staležima, narodima i nacijama. Taj je oganj spalio svaki oblik posebnosti i zadržao ljubav koja je svima otvorena, dajući prednost najsiromašnijima i isključenima – pojasnio je Sveti Otac.

Dodao je kako prianjanje uz taj oganj od nas traži klanjanje Bogu i spremnost služenja bližnjima.

- Klanjati se Bogu znači naučiti moliti, klanjajući se Bogu, što obično zaboravljamo. Zato pozivam sve da otkriju ljepotu molitve klanjanja i da to često čine. A potom, spremnost služenja bližnjem. S divljenjem mislim na mnoge zajednice i skupine mladih koji se i tijekom ljeta posvećuju toj službi u korist bolesnih, siromašnih i osoba s invaliditetom – rekao je Papa.

Naglasio je i kako su potrebni Kristovi učenici koji znaju odgovoriti i na nove potrebe.

- Tako se evanđelje uistinu pokazuje kao oganj koja spašava i mijenja svijet, počevši od promjene srca svakoga od nas. U toj perspektivi možemo shvatiti i drugu Isusovu tvrdnju koju donosi današnje evanđelje, a koja u prvi mah može zbuniti: 'Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje' (Lk 12,51) – citirao je evanđelje Sveti Otac.

Pojasnio je kako je Krist došao ognjem razdijeliti dobro od zla, pravednog od nepravednog.

- U tom je smislu došao „razdijeliti“, odnosno „dovesti u krizu“ život svojih učenika, ali na zdrav način, razbijajući jeftine obmane onih koji vjeruju da mogu spojiti kršćanski život i kompromise svake vrste, vjerske prakse i ponašanje protiv bližnjega. Radi se o tome da ne možemo živjeti na licemjeran način, nego da moramo biti spremni platiti cijenu izbora koji je u skladu s evanđeljem – potaknuo je Papa.

Pozvao je na kraju da budemo kršćani u konkretnim situacijama, svjedočeći evanđelje koje je u biti ljubav prema Bogu i braći.

- Neka nam Presveta Djevica Marija pomogne očistiti srce vatrom koju je donio Isus kako bismo ga mogli naviještati svojim životom kroz odlučne i hrabre odluke – zaključio je Sveti Otac.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!