Papa Franjo: Molite za one koji su na vlasti i za političare

- Danas, čini se da je molitva za njih vrijeđanje - rekao je Papa i napomenuo - Ako narod moli za vladare, i oni će isto tako moći moliti za narod.

pa-mar.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
17.09.2019 15:26

U propovijedi, na misi u Domu svete Marte, nakon ljetne pauze, papa Franjo je potaknuo da molimo za one koji su na vlasti i za političare kako bi mogli dostojanstveno obavljati svoju službu.

- Danas, čini se da je molitva za njih vrijeđanje - rekao je Papa i napomenuo - Ako narod moli za vladare, i oni će isto tako moći moliti za narod.

- Molite i za one koji su na vlasti i za političare kako bi mogli dostojanstveno obavljati svoje zvanje – rekao je papa Franjo danas na misi u Domu svete Marte.

Osvrćući se na prvo čitanje današnje liturgije iz Poslanice Timoteju, Papa je primijetio da se cijeli Božji narod potiče na molitvu općim zahtjevom: neka se „bez srdžbe i raspre“ čine „prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude, za kraljeve i sve koji su na vlasti, kako bi provodili miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti“.

- Sveti Pavao je istaknuo molitvu kao ozračje u kojem živi vjernik – rekao je Sveti Otac i objasnio – Radi se o molitvi zagovora: „Neka svi mole za sve kako bismo mogli provoditi miran i spokojan život, dostojanstven i posvećen Bogu“. Molite da to bude moguće. No želim se zaustaviti na tom: „Za sve ljude, za kralja i za sve one koji su na vlasti“. Riječ je o molitvi za one koji su na vlasti, za političare i odgovorne za vođenje političkih institucija, neke zemlje ili pokrajine.

- Oni od svojih simpatizera primaju laskanja ili uvrede – rekao je papa Franjo i upozorio – Postoje političari, ali i svećenici i biskupi koje se vrijeđa; neki to i zaslužuju, no to je već postalo navika i svojevrsna „krunica uvreda, psovki i diskreditacija“. Ipak, onaj tko je na vlasti odgovoran je voditi zemlju, a mi ga ostavljamo samim, ne moleći da ga Bog blagoslovi? Siguran sam da se za one koji su na vlasti ne moli, dapače, izgleda da moliti za vladajuće znači vrijeđati ih.

- Tako se odnosimo prema onima koji su na vlasti – rekao je Papa i nastavio – No sveti Pavao je jasan kada traži da se moli za svakoga od njih kako bi u svojem narodu mogli raditi mirno, spokojno i dostojanstveno. Stoga je Papa podsjetio i na nedavnu krizu talijanske Vlade i upitao – Tko je od nas molio za one koji su na vlasti? Tko je od nas molio za zastupnike u Parlamentu, kako bi se dogovorili i dalje vodili domovinu? Čini se da domoljubni duh ne poseže za molitvom, nego za  diskreditiranjem, mržnjom i svađom, u kojima i završava.

„Hoću dakle da muškarci mole na svakome mjestu podižući čiste ruke bez srdžbe i raspre“ – citirao je Sveti Otac i napomenuo:

– Mora se raspravljati, jer tako funkcionira parlament; mora se raspravljati, ali ne smije se uništavati drugoga; dapače, mora se moliti za drugoga i za onoga koji ima drugačije mišljenje od našega. One koji misle da je neki političar previše komunist ili korumpiran, Papa, navodeći današnje evanđelje po Luki, ne traži da raspravljaju o politici, nego da mole.

- Ima ih koji ističu da je politika prljava. No sveti papa Pavao VI. napominje da je to „najviši oblik dobročinstva“ – rekao je papa Franjo i dodao – Politika može biti prljava kao što može biti prljavo svako drugo zanimanje. Mi smo ti koji prljamo neku stvar, a nije stvar u sebi prljava. Vjerujem da se moramo obratiti i moliti za političare svih vrsta. Moramo moliti za one koji su na vlasti. To od nas traži sveti Pavao.

- Dok sam slušao riječ Božju, razmišljao sam o tom vrlo lijepom događaju iz evanđelja o satniku koji moli za jednoga od svojih slugu. I oni koji su na vlasti moraju moliti za svoj narod. Satnik moli za slugu jer je njegov sluga i jer je odgovoran za njega. Vladari su odgovorni za život jedne zemlje. Lijepo je nadati se da ako narod moli za vladare, da će i oni isto tako moći moliti za narod, upravo kao taj satnik koji je molio za svojeg slugu – zaključio je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!