Papa Franjo: Moramo razlikovati Božji glas i glas zloga

Nagovor pape Franje i molitva Kraljice neba na 4. uskrsnu nedjelju.

papa-franjo.jpg
Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
03.05.2020 15:20

Četvrta uskrsna nedjelja, koju danas slavimo, posvećena je Isusu Dobrom pastiru. U Evanđelju se kaže: "Ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi" (Iv 10, 3). Gospodin nas zove imenom, zove nas zato što nas ljubi. Međutim, kaže se nadalje u Evanđelju, postoje i drugi glasovi koje ne treba slijediti: glasovi tuđinaca, kradljivaca i razbojnika koji žele zlo ovcama, rekao je papa Franjo.

- Ti različiti glasovi odzvanjaju u nama. Postoji Božji glas, koji umilno govori savjesti, a postoji i zavodnički glas koji navodi na zlo. Kako možemo razlikovati glas Dobrog pastira od glasa kradljivca, kako možemo razlikovati nadahnuće Boga od ponude zloga? Možemo naučiti razaznati ova dva glasa: oni zapravo govore dvama različitim jezicima, to jest imaju suprotne načine na koje kucaju na vrata našeg srca. Govore različitim jezicima. Kao što znamo kako razlikovati jedan jezik od drugog, tako možemo razlikovati i glas Božji i glas zloga. Božji glas nikada ne obvezuje: Bog se nudi, ne nameće se. Zao glas, naprotiv, zavodi, napada, prisiljava: pobuđuje zasljepljujuće iluzije, primamljive ali prolazne emocije. Isprva nam laska i uvjerava nas da smo svemoćni, no onda nas ostavlja praznima iznutra i optužuje nas: "Ti ništa ne vrijediš". Božji glas nas, s druge strane, ispravlja, s puno strpljenja, ali uvijek nas ohrabruje, tješi nas: uvijek jača nadu. Božji glas ima jednu širinu, glas zloga naprotiv stjera čovjeka u kut - rekao je Sveti Otac.

Još jedna razlika. Glas neprijatelja odvraća od sadašnjosti i želi da se usredotočimo na strahove od budućnosti ili na tuge iz prošlosti – neprijatelj ne želi sadašnjost: uvijek iznova budi gorčine, sjećanja na pretrpljene nepravde, na one koji su nas povrijedili…, budi u nama mnoge loše uspomene. Božji glas, umjesto toga, govori u sadašnjosti: "Sada možeš činiti dobro, sada se možeš vježbati u kreativnosti ljubavi, sada se možeš odreći žaljenja i grižnji savjesti zbog kojih ti je srce zatvoreno". Bodri te, nosi te naprijed, ali govori u sadašnjosti: sada, naglasio je.

- Dva glasa pobuđuju u nama različita pitanja. Božji glas postavlja pitanje: "Što je dobro za mene?", dočim napasnik insistira na drugom pitanju: "Što mi se sada radi?" Što mi se sviđa: zao glas se uvijek vrti oko onog 'ja', njegovih nagona, potreba, sve i odmah. To je poput dječjih hirova: sve i sada. Božji glas, međutim, nikada ne obećava jeftinu radost: poziva nas da nadiđemo svoj 'ja' kako bismo pronašli istinsko dobro, mir. Upamtimo: zlo nikada ne daje mir, najprije pobudi pretjeranu oduševljenost, a zatim ostavlja gorčinu. To je stil zla - rekao je poglavar Rimske crkve.

Papa se nakon molitve Kraljica neba osvrnuo na današnji dan kada molimo za duhovna zvanja.

- Kršćansko postojanje je potpuno i uvijek odgovor na Božji poziv, u svakom životnom stanju. Ovaj Dan nam doziva u pamet ono što je jednog dana rekao Isus, naime da polje Kraljevstva Božje zahtijeva mnogo rada i treba moliti Oca da pošalje radnike da rade na njegovom polju (usp. Mt 9, 37-38). Svećeništvo i posvećeni život iziskuju hrabrost i ustrajnost, a bez molitve čovjek ne napreduje na tome putu. Pozivam sve da zazivaju od Gospodina dar dobrih radnika za njegovo Kraljevstvo, sa srcem i rukama raspoloživima za njegovu ljubav - rekao je papa Franjo.

Osvrnuo se i na epidemiju koronavirusa.

Ušli smo netom u svibanj, marijanski mjesec u pravom smislu riječi, tijekom kojeg vjernici vole posjećivati svetišta posvećena Majci Božjoj. Ove godine, zbog zdravstvene situacije, ta mjesta vjere i pobožnosti posjećujemo u svome duhu te u srce Presvete Djevice polažemo očekivanja i planove za budućnost, rekao je.

- A budući da je molitva univerzalna vrijednost, prihvatio sam prijedlog Visokog odbora za ljudsko bratstvo da se 14. svibnja vjernici svih religija duhovno ujedine u danu molitve i posta i djela ljubavi kako bismo zamolili Boga da pomogne čovječanstvu da prebrodi pandemiju koronavirusa. Zapamtite: 14. svibnja svi vjernici zajedno, vjernici različitih tradicija, mole, poste i čine djela ljubavi - zaključio je nagovor Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!