Papa Franjo: Neka naš život bude odgovor ljubavi i služenja Bogu

Marija bila spremna vršiti volju Božju, dopustiti da Otac nebeski oblikuje njezin život i osloboditi se sebe a kada je izrekla svoj DA, prihvatila je biti Gospodinova službenica.

cq5dam-thumbnail-cropped-750-422.jpeg
Autor
vaticannews.va/Laudato/D.T.
Fotograf
vaticannews.va/Laudato
Objavljeno:
 
09.12.2019 14:03
Marija je stvorenje začeto bez grijeha i puna milosti - istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljanja. 
 
- Marija je sva lijepa, unatoč svojoj poniznosti ona je remek-djelo, sposobna dati prostora Bogu bez samodopadnosti i spremna služiti bližnjemu. Neka bude model nama osobno i našim zajednicama! – istaknuo je Sveti Otac.
 
Papa je rekao kako Marijino bezgrešno začeće vodi nas točno tom trenutku u kojem je Marijin život počeo kucati u utrobi njezine majke.
 
- Tamo je već bila prisutna posvećujuća Božja ljubav koja ju je čuvala od zaraze zla koje je zajednička baština ljudske obitelji. Dakle, Bog je želio da Marija od početka bude slobodna od grijeha i puna milosti. To je druga oznaka ljepote Djevice Marije. Bog ju je u svojem nedokučivom planu oduvijek zamišljao i želio kao stvorenje puno milosti, to jest punu Njegove ljubavi. No da bismo bili ispunjeni, potrebno je napraviti prostora, osloboditi se i povući se. Upravo kao što je napravila Marija koja je znala Božju riječ slušati i imati potpuno povjerenje u Njegovu volju, prihvaćajući je bez suzdržanosti u svojem životu. Toliko da je u njoj Riječ postala tijelom – naglasio je papa Franjo. 
 
Istaknuo je kako je Marija svojim DA anđelu koji je tražio da postane Isusova majka, omogućila utjelovljenje i njezino je predanje u tom trenutku potpuno.
 
- Nije se izgubila u svojim razmišljanjima, nije postavljala zapreke, nego se povjerila i napravila prostora za djelovanje Duha Svetoga. U svojoj je poniznosti i malenosti od vlastitog života napravila remek djelo. Odmah je Bogu na raspolaganje stavila cijelo svoje biće i vlastiti život, kako bi je Božja riječ i Božja volja mogle oblikovati i pomoći joj da dovrši svoj zadatak. Odgovarajući tako savršeno projektu koji je Bog imao s njom, Marija je postala 'sva lijepa', 'sva sveta', bez ikakvog traga samodopadnosti. Bila je ponizna. Ona je remek djelo zato što je ostala ponizna, malena i siromašna. U njoj se odražava Božja ljepota koja je sva ljubav, milost i dar same sebe – rekao je Sveti Otac.
 
Rekao je kako je Marija bila spremna vršiti volju Božju, dopustiti da Otac nebeski oblikuje njezin život i osloboditi se sebe a kada je izrekla svoj DA, prihvatila je biti Gospodinova službenica i u tome se odmah očituje njezina pažnja prema potrebama drugih, kao što će posvjedočiti krećući odmah nakon naviještenja u posjet rođakinji Elizabeti.

- Njezina je raspoloživost prema Bogu u spremnosti da preuzme potrebe bližnjih Sve je to činila bez buke, bez traženja časti i isticanja sebe u javnosti, jer ljubav i djela milosrđa nemaju potrebu izlagati se kao trofeji. Djela se milosrđa čine u tišini, skrovitosti, bez hvalisanja da smo ih učinili. U svojim smo zajednicama također pozvani slijediti Marijin primjer, primjenjujući taj stil tišine i skrovitosti. Neka nam ova svetkovina naše Majke pomogne od cijeloga našega života napraviti pozitivan odgovor Bogu koji se sastoji u klanjanju Njemu i od svakodnevnih gesti ljubavi i služenja – zaključio je papa Franjo.
 

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja Papa je posebno spomenuo Guatemalu gdje je blaženim proglašen Giacomo Miller, uzorni odgojitelj mladih, član zajednice Braće kršćanskih škola koji je ubijen iz mržnje prema vjeri. Papa je izrazio nadu da će njegovo mučeništvo ojačati putove pravde, mira i solidarnosti u tom dragom narodu i zemlji.
 
Gledajući na sutrašnji samit u Parizu tijekom kojeg će glavno pitanje biti Ukrajina, Papa je zajamčio svoje molitve kako bi taj pothvat dijaloga u zemlji i u narodu doprinio uspostavi mira.
Na kraju, Sveti Otac je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, napominjući da svetkovina Bezgrešnog začeća označava početak lauretanskog jubileja i otvaranje Svetih vrata.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!