Papa Franjo: Odgoj treba biti snaga koja pomiruje

Papa Franjo primio je jučer u Vatikanu Zbor za katolički odgoj.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
21.02.2020 17:41

Papa Franjo sudjelovao je na općoj skupštini Zbora za katolički odgoj među kojima je bio i hrvatski kardinal Josip Bozanić. U svojoj poruci Sveti je Otac poželio više hrabrosti kako bi odgojitelje dobro plaćali, prenosi Vatican News.

- Različitosti ne sprječavaju jedinstvo; neka odgoj bude snaga koja pomiruje, sposobna staviti u središte osobu u njezinoj cjelovitoj stvarnosti, kako bi poduprla poznavanje zajedničkoga doma, zaustavljanje kulture odbacivanja u korist uključivanja, te stvorila istinski humanu zajednicu – kazao je papa Franjo.

Papa je podsjetio na Globalni odgojni pakt čiji će se dan održati 14. svibnja ove godine. Pritom je izrazio nadu da taj pakt neće biti jednostavna zbirka propisa već revolucionaran doprinos odgoju koji je umjetnost rasta i dozrijevanja, te stoga nije nikada jednak samom sebi.

- Odgoj je dinamična stvarnost, on je pokret koji otkriva osobe. Riječ je o posebnoj vrsti pokreta, s obilježjima koji ga čine dinamizmom u rastu, usmjerenom prema potpunom razvoju osobe u njezinoj individualnoj i društvenoj dimenziji - napomenuo je Papa.

Iscrtavajući obilježja svakog odgoja kazao je da je svrha svakog odgoja dovesti osobu do poznavanja sebe, zajedničkoga doma u kojemu živi, te posebno do otkrivanja bratstva kao odnosa koji stvara višekulturni sastav čovječanstva.

Druga osobina odgoja ima element uključivosti u odnosu na sve isključene. Papa je u tom kontekstu spomenuo siromaštvo, nemoć zbog ratova, bijede i prirodnih katastrofa, zbog društvene selektivnosti, te zbog obiteljskih i životnih teškoća.

- Riječ je o uključivanju koje se konkretizira u odgojnim djelima u korist izbjeglicā, žrtava trgovine ljudima, migranata, i to bez obzira na spol, religiju ili etničku pripadnost. Inkluzija nije neki moderni izum, nego je sastavni dio kršćanske spasenjske poruke. Danas je potrebno ubrzati taj uključujući pokret kako bi se zaustavila kultura odbacivanja, uzrokovana odbijanjem bratstva kao sastavnoga čimbenika čovještva - kazao je Sveti Otac.

Kao treću osobinu odgoja naveo je pomirenje.

- Odgoj je snaga mira koju valja jačati protiv 'egolatrije' koja rađa ne-mir, podjele među naraštajima, među narodima, kulturama, među bogatim i siromašnim stanovništvom, među muškarcima i ženama, između gospodarstva i etike, između čovječanstva i okoliša.

Između ostaloga, Papa je na susretu napomenuo da svrha zajedničkoga susretanja nije sastavljanje programa, nego pronalaženje zajedničkoga hoda kako bi se potaknulo zauzimanje za mlade naraštaje, i zajedno s njima, obnavljajući zanos otvorenijim i uključujućim odgojem, sposobnim za strpljivo slušanje, konstruktivni dijalog i uzajamno razumijevanje.

- Prijeko je potrebno ujediniti snage u širem odgojnom savezu kako bi se formirale zrele osobe, sposobne nadvladati podjele i suprotnosti, te izgradilo tkivo odnosa za bratskije čovječanstvo. Za postizanje tih ciljeva potrebna je hrabrost. Hrabrost za stavljanje osobe u središte. Hrabrost za ulaganje najbolje energije. Hrabrost za formiranje osoba koje su spremne staviti se u službu zajednice. Hrabrost za davanje dobre plaće odgojiteljima - zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!