Papa Franjo Papinskom institutu za vanjske misije: Nastavite stavljati misije u središte

Papa Franjo se u Vatikanu susreo s poglavarima Papinskoga instituta za vanjske misije i 50-ak misionara koji su se okupili u Rimu od 28. travnja do 23. svibnja na svojem XV. generalnom zasjedanju.

papa-franjo.jpeg
Autor
Laudato/L.G.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
21.05.2019 10:26

Papa je spomenuo dugi put koji je prošla ta ustanova od njezina ustanovljenja u Milanu 1850. godine pod nazivom Sjemenište vanjskih misija, a na poticaj tadašnjega biskupa Pavije, mons. Angela Ramazzottija, koji je prihvatio želju pape Pija IX. te došao na ideju da u njezino osnivanje uključi biskupe talijanske pokrajine Lombardije na temelju načela suodgovornosti svih biskupija u širenju evanđelja ljudima koji još ne poznaju Isusa Krista. Do tog je trenutka misionarski apostolat bio potpuno u rukama redova i redovničkih kongregacija. Ustanovljenjem instituta u Milanu i Parizu tu su zadaću pomalo preuzimale partikularne Crkve koje su se nastojale otvoriti prema cijelom svijetu i slati svoje svećenike izvan vlastitih granica.

Prva misijska područja bila su u Oceaniji, Indiji, Bangladešu, Mjanmaru, Hong Kongu i Kini. Nakon Drugoga svjetskog rata misionari Papinskoga instituta stigli su u Brazil i Amazoniju, u Sjedinjene Američke Države, Japan, Gvineju Bisau, Filipine, Kamerun, Obalu Bjelokosti, Tajland, Kambodžu, Papuu Novu Gvineju, Meksiko, Alžir i Čad.

Papa je posebno pohvalio misionare govoreći o 'sjajnom tragu svetosti' brojnih članova.

- Među vašim misionarima nalazi se 19 mučenika koji su dali život za Isusa, i za dobro naroda, bez ustezanja i bez osobnih računica. Vi ste "obitelj apostola", međunarodna zajednica svećenika i laika koji žive u zajedništvu života i djelovanja - rekao je papa.

Papa Franjo je potom spomenuo apostolsku pobudnicu Pavla VI. "Evangelii nuntiandi" nazvavši ju najvećim pastoralnim dokumentom nakon Sabora.

- Naš život i naše poslanje dobivaju smisao jedino od Krista, jer nema prave evangelizacije ako se ne naviještaju ime, nauk, život, obećanja, Kraljevstvo, Sin Božji, otajstvo Isusa iz Nazareta. Ne postoji škola za evangelizatore, postoji nešto drugo; to je poziv koji dobivate od Boga. Ili jesi ili nisi evangelizator, i ako nisi primio tu milost, taj poziv, ostani kod kuće - primijetio je papa Franjo.

U prigodi 100. obljetnice apostolskoga pisma pape Benedikta XV. "Maximum illud", papa Franjo je mjesec listopad proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom uz temu "Kršteni i poslani - Kristova Crkva u misiji u svijetu". Njegova je svrha pobuditi veću svijest o misijama "ad gentes" te se obnovljenim zanosom suočiti s misionarskom preobrazbom života i pastorala, kako prenosi Vatican News.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!