Papa Franjo: Siromasi nam olakšavaju pristup nebu. Prihvatite njihov vapaj!

Papa Franjo je slavio misu prigodom Svjetskog dana siromašnih u Bazilici svetoga Petra.

2.jpg
Autor
laudato.hr/N.F
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
18.11.2019 11:08
- Siromasi su vrijedni u Božjim očima jer ne govore jezik vlastitoga 'ja' - rekao je papa Franjo tijekom sv. Mise u Bazilici svetoga Petra prigodom Svjetskog dana siromaha.
 
- Isus govoreći Hramu ističe kako će gotovo sve proći. Gotovo sve, no ne sve – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ova čitanja nam objašnjavaju da će se pretposljednje stvari srušiti i proći, ali ne one posljednje. Hram će se srušiti, ali ne Bog; kraljevstva i događaji će proći, ali ne čovjek. Proći će pretposljednje stvari koje često izgledaju kao konačne, ali nisu. Stvari koje nama izgledaju velike i važne srušit će se, no ostat će živi Bog koji je beskonačno veći od svakoga hrama i naš bližnji koji je vrijedniji od svega na svijetu.
 
Sveti Otac se zapitao kako to da Gospodin na kraju dopušta da se sruše sigurnosti dok ih u svijetu ima uvijek sve manje?

- Odgovore trebamo tražiti u Isusovim riječima! - ističe Papa te nastavlja - On nam govori kako će skoro sve proći ali ne sve.

 
Nadalje Papa ističe kako u ovom evanđeoskom odlomku Isus upozorava na dvije napasti. Upozorava na napast žurbe i kaže da ne smijemo slijediti onoga tko kaže da kraj dolazi odmah i da je blizu.

- Ne treba slijediti onoga tko širi žurbu i potiče na strah od drugog i od budućnosti, jer strah paralizira srce i pamet… ta žurba, to 'sve i odmah' ne dolazi od Boga.

Istakao je kako se često izmučimo tim „odmah“, zaboravljamo ono što ostaje za uvijek; jurimo za oblacima koji prolaze i gubimo iz vida nebo.

- To je današnja stvarnost! U mahnitom trčanju, te osvajanju „svega i odmah“, smetaju oni koji zaostaju. Mnogi stari, nerođena djeca i siromašni smatraju se otpadom i nekorisnima. Žurimo se ne vodeći brigu o daljinama koje se povećavaju, te da pohlepa nekolicine povećava siromaštvo mnogih.

 
- Isus danas, kao protuotrov žurbi, svakome predlaže ustrajnost. Postojanost znači svaki dan ići dalje, gledajući u ono što ne prolazi, a to su Gospodin i bližnji. Zato je ustrajnost Božji dar kojim se čuvaju svi drugi Njegovi darovi - naglasio je papa Franjo.
 
- Drugu napast možemo iščitati u Isusovim riječima: „Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: 'Ja sam'…Ne idite za njima“. To je napast vlastitog 'ja' - naglasio je papa Franjo te dodao kako kršćanin, koji ne traži odmah već uvijek niti je učenik vlastitog 'ja', već onog 'ti'.

- Potrebno je govoriti Isusovim rječnikom, rječnikom ljubavi, rječnikom 'ti'.

 
- Siromasi nam olakšavaju pristup u nebo zato prihvatimo njihov vapaj“ rekao je Papa te dodao kako ih zbog toga smatramo 'vratarima neba'

- Oni su već sada naše blago i blago Crkve. Otkrivaju nam bogatstvo koje nikada ne stari, blago koje povezuje zemlju i nebo a za koju uistinu vrijedi živjeti: to je ljubav! - zaključio je papa Franjo svoju propovijed.

 
U podne, prije molitve Anđeoskog pozdravljena, Svet je Otac rekao kako nam Bog daje nadu da ne klonemo duhom pred posljednjim stvarima i tragičnim događajima. Ističe kako su upravo takvi događaji prilika za svjedočanstvo.

- Kristovi učenici ne mogu ostati robovi straha i tjeskobe. Naprotiv, pozvani su nastaniti se u povijesti i zaustaviti destruktivnu silu zla, sigurni da ih u dobrim djelima uvijek prati Gospodinova providonosna i umirujuća nježnost.

 
Na kraju je papa Franjo podsjetio da ovaj tjedan započinje apostolski pohod Tajlandu i Japanu te je to putovanje preporučio u molitve.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!